Fokker D.VII (OAW), 1/72
EDUARD PRESS CONFERENCE, FEBRUARY 1. 2019.
(Nurenberger Spielwarenmesse)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Pojavom novih savezničkih lovaca Deutsche Luftstreitkräfte tj. njegovi lovci krajem 1917. počinju da gube prevlast u vazduhu. Da bi tu situaciju preokrenuli , nemačka komanda traži od proizvođača aviona nove konstrukcije i u januaru 1918. organizuje takmičenje na kojima su učestvovali svi glavni proizvođači sa svojim novim ili modernizovanim konstrukcijama. Novost koja je uvedena tom prilikom je bila da su te nove aparate isprobali upravo oni koji će ih leteti u vazdušnim borbama tj. piloti asovi iz aktivnih Jasta. Pored Albatrosa, Aviatika, Pfalza, Rolanda i Rumplera, sa svojim novim modelom se pojavio i Foker. Mladi i iskusni inženjer  Reinhold Platz je bio vodeća perjanica u konstrukcionom birou Fokera i glavni projektant novostvorenog tipa D.VII. Nekon isprobavanja svih prisutnih tipova, skoro jednoglasno je izabran Fokerov D.VII i nedugo zatim se taj tip, uz male prepravke, i našao u proizvodnim pogonima Fokera u Šverinu (Schwerin). Obzirom da je narudžbina bila prilično velika, Foker nije imao dovoljno kapaciteta da sve uradi sam pa je Komanda Deutsche Luftstreitkräfte-a naložila da se D.VII proizvodi i u fabrikama Albatrosa (u Johannisthal-u) i Ostdeutsche Albatros Werke (u Schneidemühl-u)...
Svojom pojavom na nebu Zapadnog fronta tokom proleća i leta 1918. Fokerov D.VII je počeo da stvara vrlo pozitivnu reputaciju među nemačkim pilotima dok su saveznički piloti postali obazriviji pri susretima sa ovim „kutijastim“ čudom. Fokerov D.VII je bio vrlo uspešan avion i kod protivnika je bio toliko cenjen da je čak jedini poimence naveden u dokumentu o primirju (u novembru 1918.) kao tip koji mora da se ustupi pobednicima u potpunosti.
U Nemačkoj se proizvodio u tri fabrike pa je po njima i dobijao sufikse radi lakšeg prepoznavanja:
Fokker - Fok. D.VII
Albatros - Fok. D.VII (Alb)
Ostdeutsche Albatros Werke- Fok.D.VII (OAW)

Continue reading

LEGIE - SPAD XIII čs. Pilotu
EDUARD, 1/48, LIMITED EDITION #11123
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Société Pour l'Aviation et ses Dérivés ili skraćeno SPAD je bio naziv kuće u kojoj je nastao tip XIII, naslednik

čuvenog i dokazanog francuskog lovca SPAD VII. SPAD XIII se pojavio u pravi čas kako bi mogao da parira vrlo

efikasnim nemačkim lovcima koji su prilično zagorčavali život savezničkim stratezima na Zapadnom frontu. Ovaj

robusni lovac čvrste konstrukcije i vrlo elegentnih krila sa solidnim motorom Hispano-Suiza HS 8Be od 220ks a

kasnije i jačim motorom HS 8BEe od 235ks je umeo da zada vrlo snažan udarac neprijatelju. Najveći saveznički as
Rene Fonk je bio pravi virtuoz na ovom tipu u lovačkoj grupi „Roda“ u kojoj je neka tri meseca leteo i naš
poručnik Tadija Sondermajer te je na ovom tipu i sam postigao dve priznate vazdušne pobede. Mnogi slavni piloti su
leteli na lovcu SPAD XIII pa u toj ekipi nalazimo, pored Francuza i našeg Tadije, i američkog asa Edija
Rikenbejkera I Italijana Frančeska Baraku...

Continue reading

Albatros D.V
EDUARD, ProfiPACK, 1/48 (#8113)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

Prvi svetski rat je uveliko bio u svojoj drugoj polovini kada je nemački proizvođač aviona Albatros Flugzeugwerke dobio uputstvo tj zahtev da razvije i poboljša svoj lovac Albatros D.III. Pod rukovodstvom ambicioznog inženjera i projektanta Roberta Telena (Robert Thelen), fabrika Albatros je vrlo brzo na fabričkoj livadi/letelištu kraj Berlina prikazala redizajnirani D.III ovoga puta pod nazivom D.V. Ovaj novajlija je zadržao isti Mercedesov motor (tipa D.III) kao i svoj prethodnik ali je bio znantno preoblikovan u predelu trupa dobivši ovalni presek, spušteno gornje krilo, veći spiner elise i repne površine. Kao glavni nemački lovac slovio je sve do pojave Fokerovog D.VII koji je nadmašio sve do tada leteće „presretače i goniče“.
Albatros D.V je ušao u operativnu upotrebu aprila 1917. i vrlo brzo je postao hvaljen od strane letača jer su mogli da pariraju odličnim savezničkim lovcima. Za komandama ovog vrsnog lovca su sedeli mnogi poznati fajteri čiji su avioni u tom periodu nosili Cross pattée na krilima i trupu a zadržali su se u upotrebi i nakon završetka Prvog svetskog rata.

Continue reading

H-145M LUH KSK
Revell, 1/32 #04948
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

                                                         

„Serving all missions with one platform“ deviza je Erbasa na promo filmu za svoj helikopter H-145 koji po treći put kreće u osvajanje vrlo zahtevnog tržišta srednje klase (do 4t) helikoptera. Prvi put se to desilo još u prošlom veku kada su nemački MBB i japanski Kawasaki udružili snage i proizveli sada već legendarni BK-117. Drugi put, pod imenom EC-145, kada je evropski EUROCOPTER  redizajnirao stari dobri BK-117 i još više osvojio kako evropsko tako i svetsko tržište i pri tome zabeležio istorijski uspeh plasiranja licence američkoj vojsci za UH-72A Lakotu. Nakon ponovnih pretumbacija u korporativnom poslovanju, EUROCOPTER postaje AIRBUS HELICOPTERS a uveliko dokazani EC-145 dobija novu oznaku H-145 (EC-145T2) kao i znatna poboljšanja u konstrukciji i opremi (unapređeni motori, fenestron, sisteme komunikacije i navigacije poslednje generacije...). U svim segmentima civilnog sektora (putnički transport, traganje i spasavanje, WIP servis, ambulantne verzije, kontrola saobraćaja...) ovaj helikopter se zaista odlično snašao i njegovi korisnici su više nego zadovoljni. Vojna verzija H-145M je takođe krenula velikim koracima u operativni život čak i tamo gde se tradicionalno koristio ruski hardver pa smo i mi naručili devet helikoptera iz familije H-145. Do sada se zna da od tih 9 VS dobija pet dok MUP radosno iščekuje četiri od kojih je jedan u tkzv. TACTICAL šemi dok će tri biti u standardnoj srebrno/plavoj policijskoj šemi farbanja (identično kao i nemački policijski H-145). O opremi koja će biti prisutna na srpskim H-145M će biti više reči u delu o samoj maketi.

Continue reading