Békéscsaba 2017

Autor: admin1

October 2nd, 2017

Békéscsaba 2017

Tekst i fotografije: Časlav Mijušković MK „Oluj”, Beograd

 

b17-17Učestvovali smo na maketarskom takmičenju u Bekeščabi, 23. i 24.septembra 2017. U izuzetnom i odlično osvetljenom prostoru Doma kulture bilo je izloženo preko 300 takmičarskih maketa razvrstanih u standarnim takmičarskim kategorijama. Posebnu pažnju posetilaca privukle su makete iz specijalne kategorije sa tematikom iz Lukasovog filmskog serijala “Ratovi zvezda”.U izložbenom delu su maketarski klubovi iz Mađarske predstavili svoje radove, a upriličena je i maketarska radionica.

Najmlađi su imali i priliku da se oprobaju na simulatoru letenja.Takmičenje je obeležilo i druženje sa kolegama iz Rumunije koji su, pored odličnog raspoloženja sa sobom poneli i pregršt ljutih papričica u kojima smo posebno uživali. Upoznali smo i stekli nove prijatelje, maketare iz Bekeščabe, Budimpešte i Miškolca.Atmosfera takmičenja i prijatna smirenost kojom odiše sam grad držaće ovo takmičenje u našim kalendarima i u buduće. Pročitajte više… »

Promocija knjige „Letačke priče”

Autor: admin1

September 25th, 2017

lp-1Promocija knjige „Letačke priče“

Tim T6 je danas 24. septembra organizovao u Muzeju vazduhoplovstva-Beograd promociju knjige „Letačke priče“ Suada Hamzića. Uvod u ovu promociju su napravile Tamara Bojić ispred TangoSix-a i Mirjana Novaković ispred Muzeja vazduhoplovstva-Beograd. Uz autora i pisca „Letačkih priča“ na promociji su govorili i general u penziji Blagoje Grahovac (recenzent knjige) i Petar Vojinović ispred TangoSix-a izdavača ove sjajne knjige.

Na samom početku promocije, beogradski maketar Igor Cvetković je autoru „Letačkih priča“ poklonio maketu aviona MiG-21pfm (EDUARD, 1/48) u oznakama JRViPVO.

U odličnoj atmosferi biskopske sale Muzeja vazduhoplovstva mnogobrojni posetioci su mogli da čuju i uživo autora a na kraju i da mu postave pitanja na koja je Suad Hamzić odgovarao bez ikakve rezerve i vrlo konkretno.

Nakon promocije je održan koktel a sam autor je vrlo strpljivo i ljubazno potpisivao primerke „Letačkih priča“.

Organizacija samog događaja je bila odlična i za svaku pohvalu. Bravo za T6 i MVB.

 

Bitka iznad Krušnegore, 11.septembar ’44.

Autor: admin1

August 26th, 2017

Bitka 11.sept'44.Dana 11. septembra 1944. godine nad Krušnomgorom  (slobodan prevod a/p), danas Češka Republika, se desila vazdušna bitka između lovaca i bombardera 8.vazdušne armije USAF-a i lovaca Luftwaffe. Za vreme ovog kratkog ali žestokog sukoba u toku tog dana je oboreno preko 60 aviona obe strane i svi su pali na veoma malom prostoru u reonu Krušnegore i mesta Kovarska…

Pre dvadeset godina, vazduhoplovni entuzijasti (i maketari) tog kraja su osnovali muzej koji je u potpunosti posvećen tom vazdušnom dvoboju. Ove godine 9. septembra će se obeležiti 20 godina od osnivanja muzeja koji se nalazi u mestu Kovarska i tom prilikom će biti realizovan celodnevni program u muzeju.

Kompanija EDUARD je jedan od pokrovitelja ove godišnjice. Maketarima su dobro poznate njihove makete iz posebne edicije Royal Classes of Fw 190A-8/R2 1/48 i 1/72, kao i Bf 109G-6 u 1/48 sa originalnim delom aviona iz te bitke koji je bio pakovan u tim kutijama.

Maketar Plus na ovaj način želi da podrži ovu manifestaciju jer je organizuju ljubitelji vazduhoplovstva i maketari u saradnji sa ostalim profesionalnim institucijama vezanim za istoriju i tehniku.

Više o samoj organizaciji i muzeju možete videti na: https://www.facebook.com/Museum119/ kao i kratki video prikaz

Mogućnost doniranja

X Ступинской выставки-конкурса стендового моделизма и военно – исторической миниатюры

Autor: admin1

May 14th, 2017

X Ступинской выставки-конкурса стендового моделизма и военно – исторической миниатюры

Stupino, Rusija

Tekst i fotografije: Zoran Milenović

 

st-1Subota, 20.8.2016. bila je predviđena za oficijelni završetak izložbe i takmičenja. Od samog jutra galerija je bila prepuna posetilaca, takmičara i gostiju. Sudije su okončale svoj posao i manifestacija je uz učešće svih tekla po svom protokolu bez ikakvih problema. Proglašenje najboljih u svim kategorijama vršio je gradonačelnik Stupina uz pomoć članova Patriota, po nama već poznatoj opuštenosti i srdačnosti domaćina. Izuzetno veliki fond nagrada rezultirao je još većim zadovoljstvom nagrađenih, pa i nas (spisak učesnika i plasman možete pogledati na stranicama: http//kitsm-patriot.ru, fb stranica –Modellers club Patriot Rusija, Stupino ). Na kraju manifestacije, usledila je zajednička fotografija ispred galerije i fotografisanje sa pojedincima i grupama. Neoficijelni deo je podrazumevao druženje u prostorijama kluba Patriot, nakon tročasovnog odmora. Večeri su prisustvovali predstavnici klubova, i uz pojedinačne zdravice primili smo pozive sa svih strana Ruske Federacije za učešće na njihovim takmičenjima, a mi smo uputili poziv svima da nas posete i učestvuju na XIII Panon kupu 2017. godine. Druženje je trajalo do kasno u noć.

Informacije u vezi sa plasmanom i kategorijama mogu se pogledati na sajtu kluba:  http://kitsm-patriot.ru/en/

Pročitajte više… »

XVIII Spiner kup, Kraljevo, 2016.

Autor: admin1

May 14th, 2017

XVIII Spiner kup, Kraljevo

Tekst i fotografije: Dragan Kosić

 

kr-1Prvog oktobra 2016. godine u Kraljevu je, u organizaciji maketarskog kluba „Spiner“ održan XVIII Spiner kup, takmičenje u aviomaketarstvu i istorijskim minijaturama. To je takmičenje sa najdužim kontinuitetom održavanja u Srbiji i održavan je svake godine, počev od 1999.

U okviru takmičenja održan je VII Dornier kup, koji se održava u okviru obeležavanja nekada sjajnih trenutaka kraljevačke avioindustrije, kada su sa proizvodnih traka ove fabrike silazili avioni tipa Breguet i Dornier. Takođe, u čast osnivača našeg kluba održavamo i Memorijal Stevana Dragojevića, na kojem učestvuju makete bojene četkicom.

Kao i prethodnih godina takmičenje je bilo dobro posećeno, i 65 takmičara iz Srbije, Makedonije i Bugarske su izložili 322 makete vazduhoplova i istorijskih minijatura.

Takmičari su se takmičili u 37 kategorija, a pored najbolje plasiranih u svim kategorijama, podeljena su i tradicionalna priznanja veliki „Kraljevački Milutin“, za nalepše makete u kategoriji vazduhoplova i istorijaskih minijatura, gde su najbolji bili Dimitrij Tonkov i Duško Tanović. Pored njih pomenute minijature dobili su i najuspešniji u kategoriji aviomaketa i istorijskih minijatura, odnosno takmičari sa najviše osvojenih nagrađenih mesta, a to su bili Miroslav Milenković i Zoran Nešić. Male figure „Milutine” dobili su najbolji u Dornier kupu, Memorijalu Stevana Dragojevića i najbolji kadet u ukupnom plasmanu. Najbolji kadeti i juniori nagrađeni su, pored madalja i diploma, i maketama.

Takmičenje je proteklo u drugarskoj atmosferi, a po tradiciji organizovan je doručak, posluženje kafe i osvežavajućih pića i ručak u vidu tradicionalnog kraljevačkog roštilja. Naravno takmičare je čekao organizovan, besplatni parking.

Sledeći, XIX Spiner kup, će se održati prve subote u oktobru 2017. godine, kada će umesto Dornier kupa na rasporedu biti Breguet kup. Pročitajte više… »

Čačak kup 2016.

Autor: admin1

May 14th, 2017

Čačak kup 2016

Tekst i fotografije: Predrag Diković

 

c-9Maketarski Klub Čačak je i 2016 uspešno organizovao takmičenje u maketarstvu. Takmičenje je obavljeno 28. maja u prostorijama Doma kulture Čačak a predhono smo 24. maja otvorili izložbu maketa koja je bila posvećena dvema godišnjicama ( 100 godina od formiranja prve srpske samostalne lovačke eskadrile na solunskom frontu 1916. godine i 75 godina od aprilskog rata sa posebnim osvrtom na dejstva 4.Vazduhoplovne brigade Kraljevine Jugoslavije čiji je štab bio u Čačku (Aerodrom Ljubić) a avioni 7. Vazduhoplovnog puka u Preljini kod Čačka. Takmičenje je ove godine obavljeno u pravoj prijateljskoj atmosferi kao i svake godine do sad. Sudije su izabrane iz različitih klubova na licu mesta što smo ranije uveli kao nepisano pravilo kod nas. Ove godine smo malo izmenili redosled kategorija jer smo odvojili propelerce avione u razmeri 1/32 od mlaznih aviona i kategoriju helikoptera smo razvrstali prema razmerama od 1/72 do 1/32. Imali smo i posebnu kategoriju pod nazivom Preljina 1941. koja je posvećena herojima aprilskog rata 1941. Na izložbi je bilo izloženo 260 maketa a na takmičenju Čačak kup 2016 učestvovalo je 239 takmičarskih maketa i možemo se pohvaliti da je takmičenje proteklo bez primedbi na suđenje i samu organizaciju takmičenja. Ove godine smo pored naših drugara iz klubova širom naše zemlje imali goste i van granica Srbije prijatelje iz maketarskih klubova „Kastel Banjaluka“ i „Major Mihajlo Ivanovski-Miks“ iz Skoplja. Na kraju ovogodišnjeg takmičenja podeljene su medalje i diplome najboljim maketarima a učesnici su imali priliku da prisustvuju promociji knjige „Ratni Dnevnik“ Vazduhoplovsva vojske Kraljevine Jugoslavije aprila 1941 od autora Aleksandra Ognjenovića.

Pročitajte više… »

10. Festival Svet v malem, Kranj, Slovenija

Autor: admin1

May 13th, 2017

10. Festival Svet v malem

Kranj, Slovenija

Tekst i fotografije: Anže Zorko

 

5.Festival_SVM_2016_10U maju mesecu u Kranju (Slovenija) se održao 10. jubilarni festival „Svet v malem”. U takmičarskom delu, koji je predstavljao glavno dešavanje festivala, bila je prijavljena 191 maketa. Na festivalu su se slovenačkoj javnosti, pored domaćih maketara, predstavili i maketari iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Češke Republike čime je „Svet v malem” dobio međunarodni karakter.

Prateći događaji bili su kao i svake godine interesantni  i dodatno su obogatili festival: LEGO izložba, metalne makete F1, Warhammer, makete kamiona, kao i makete minijaturnih železnica.

Zahvalnost ide i sponzorima bez kojih festival ne bi uspeo u tolikoj meri kao što je bio.

 

-Redakcija MAKETARA PLUS se zahvaljuje Dragani Ostojić Bunović na prevodu i prilagođavanju teksta sa slovenačkog na srpski jezik. Pročitajte više… »

Niš Model Show 2016

Autor: admin1

October 16th, 2016

Niš Model Show 2016, maj, Niš, Srbija

Tekst: Đorđe Miltenović, MK „Narednik Mihajlo Petrović”

Fotografije: Aleksandra Marković

 

n19wNa maketarskom takmičenju u Nišu, čiji je zvanični naziv „Niš Model Show 2016″, bilo je 185 maketa i 50-tak učesnika. Još 20-tak maketara je donelo makete u izložbenom delu čiji broj nije zabeležen. Ovo takmičenje je imalo međunarodni karakter zatošsto je pored učesnika iz većih gradova Srbije bilo i učesnika iz Rusije, Grčke, Makedonije, Bugarske i Republike Srpske. Po prvi put uveli smo onlajn prijave maketa koja je bila po našoj oceni izuzetno uspešna i do isteka roka bilo je prijavljeno 70-tak radova što je znatno ubrzalo i olakšalo rad na prijemu maketa. Sam događaj je bio medijski propraćen od strane lokalnih elektronskih medija, novina i televizije na kojima smo imali gostovanje uoči samog takmičenja. Pored maketara događaj su upotpunili i članovi niškog Warhamer kluba koji su na svom štandu demonstrirali i prikazali svoje radove kao i samu igru koja je i svrha njihovog okupljanja. Bili su prisutni i članovi niškog Air soft kluba koji su na svom štandu izlozili svoje „naoružanje“ i opremu.

Za najbolju maketu takmičenja je proglašena maketa IJN Heavy Cruser „Chikuma“ čiji je autor bio Bojan Jankovski iz Makedonije. Jedini loš utisak celog događaja je slab odziv takmičara u juniorskom delu. Pročitajte više… »

Dunav1255

Autor: admin1

October 16th, 2016

Dunav1255, maj 2016, Novi Sad, Srbija

Tekst i fotografije: Nikola Rađenović

 

d-12Već drugu godinu zaredom, u Novom Sadu, održalo se maketarsko takmičenje i izložba maketa „Dunav 1255“. Ovo takmičenje teži da stvori novu tradiciju što se tiče okupljanja maketara sa Balkana, a i da približi srpsku maketarsku scenu celoj Evropi. Kao i prošle godine, takmičenje i izložba su bili smešteni u prostoru Tehnološkog fakulteta. Organizacija takmičenja bila je u rukama članova Maketarskog kluba „Novi Sad“ – IPMS Novi Sad. U takmičarskom delu su nastupili maketari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Makedonije i BiH-Republike Srpske sa ukupno 194 makete. Svoje štandove su imali pored kluba domaćina i klubovi iz Beograda.

Maketarsku atmosferu je upotpunila i lepa maketarska berza. Pročitajte više… »

Shropshire Scale Modell Show 2016

Autor: admin1

October 15th, 2016

Shropshire Scale Modell Show 2016, Cosford, UK

Tekst i fotografije: Nikola Rađenović

 

cos16-4wSan svakog mladog maketara je da vidi uživo sve ono što je dosad video isključivo u razmeri. Videti legende svetske istorije uživo je nešto neprocenljivo za svakog entuzijastu, a zamislite još da gledate te penzionisane legende i to na maketarskoj izložbi! Osećaj koji se tada dobija je neverovatan. Sve to treba definitivno doživeti, kad tad, a najbolje u Engleskoj i to u jednom od najlepših, krajolikijih delova centralne Velike Britanije, u predivnom Šopširu (eng. Shopshire). Upravo u najvećem gradu šopširskog okruga, Telfordu, svake godine u novembru, događa se jedno od najvećih internacionalnih izložbi na svetu – Scale Models World. Ali jedna manje poznata izložba, dešava se već četiri meseca kasnije. Shopshire Scale Model Show se održava svake godine početkom aprila u muzeju RAF-a u Kosfordu (eng. Cosford), odmah pored aktivne vazduhoplovne baze.

Karakter ovog događaja je takav, da je akcenat stavljen isključivo na izložbu. Izlagači su upravo razni klubovi širom Engleske i njihove podgrupe poznatije kao SIG-ovi (Special Interests Group). Šetanjem kroz četiri ogromna hangara, upoznajete se sa istorijom maestralne britanske avijacije, kroz različite oblike i sfere, pa čak i sa nekim letelicama koje nisu bile u okviru britanskog vazduhoplovstva, već su donete da ukrašavaju ovaj muzej svojim ličnim pečatom. Svaki od ta četiri hangara ima svoju priču, svaki je tematski određen sa avionima pažljivo raspoređenim po ogromnim prostorijama. Samim tim, organizatori ove izložbe raspoređivali su svoje goste – izlagače u zavisnosti od tematike koje izlažu. Na samoj izložbi je bilo nekoliko hiljada maketa, pravih remek dela u raznim razmerama, kamuflažama i položajima. Ubedljivo najviše bilo je aviona, ali neretko su se viđali brodovi i oklopna vozila. Pročitajte više… »