J-21 Jastreb, AirCast, 1/72 (ACR-72003)

Soko J-21 Jastreb
AirCast, 1/72 (ACR-72003)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Vazduhoplovno-tehnički institut iz Žarkova i fabrika Soko iz Mostara su bili glavni nosioci posla u vezi sa projektovanjem i proizvodnjom prvog lakog jurišnog aviona na mlazni pogon koji će se proizvoditi u seriji u tadašnjoj Jugoslaviji. Nakon dobro urađenog posla sa G-2 Galebom, nebeskim prostranstvima tadašnje socijalističke federacije je zaplovio i J-21 Jastreb pod budnim okom Vazduhoplovnog opitnog centra koji se nalazio na Batajničkom aerodromu. Pogonjen licencno rađenim britanskim motorom Rols Rojs Vajper Mk.531, sa pojačanom konstrukcijom i osnovnim (ugrađenim) naoružanjem u vidu tri Brovingova mitraljeza kalibra 12.7mm J-21 Jastreb je trebao da zameni već prilično isluženu flotu lovaca-bombardera tipa F-84G Tanderdžet. Kada je 19. jula 1965. opitni pilot, kapetan I klase Rudolf Humar, zarulao batajničkim aerodromom i uspešno izvršio let prvim prototipom (vebr 24001) sve je nagoveštavalo još jedno vrlo uspešno poglavlje u našoj vazduhoplovnoj istoriji. Tako je i bilo. Jastreb je zadržao odlične manevarske sposobnosti (u odnosu na svog prethodnika G-2), bio je to avion koji se prilično lako leteo i održavao te je vrlo brzo postao miljenik letača i tehničkog osoblja. Pored jugoslovenskog RV-a bio je korišćen u Libiji i Zambiji. Tokom građanskih ratova na tlu bivše Jugoslavije J-21 je učestvovao u borbenim dejstvima pod oznakama RViPVO, RSK i RS. Nekoliko primeraka je borbeno korišćeno u Libiji i u kratkoj epizodi u Zairu (Kongu).
J-21 Jastreb je bio zamišljen kao laki borbeni avion namenjen udarima na protivničke snage na zemlji i moru sa mogućnošću upotrebe sa pripremljenih travnatih pista. U jugoslovenskom vazduhoplovstvu je ostao u upotrebi do druge polovine devedesetih godina kada je otpisan političkom odlukom te otišao u zasluženu penziju na livadu kraj Muzeja vazduhoplovstva Beograd.
Domaći proizvođač rezinskih maketa AirCast je još 2011. izašao pred maketarsku populaciju sa ovom maketom J-21 Jastreb u razmeri 1/72. Upravo ona je bila prva ozbiljna inkarnacija Jastreba u razmeri koja je privukla priličnu pažnju. A kako i ne bi kada je ova rezinska maketa odlivena u vrhunskom maniru. Na setu fotografija mogu da se vide delovi koji po kvalitetu odlivka staju uz rame sa najpoznatijim svetskim proizvođačima rezinskih maketa. Pregledom delova sam ustanovio da nema ni jednog polomljenog dela, nema ni čuvenih mehurića koji su verni pratioci ovog materijala a detalji na oplati trupa i nosećih površina su prilično ujednačeni. Proizvođač je zaista uspeo da u ovoj „maloj“ razmeri i tradicionalno neugodnom materijalu za izradu proizvede set delova od kojih može da se napravi, siguran sam u to, sasvim dobra maketa J-21 Jastreba. Rasklop je u tradicionalnom maniru sa dve polutke trupa u koji se dodaju delovi kabine (odlično izliveno katapult sedište sa vezovima i instrumentalna tabla) te po sklapanju i krila sa vertikalnim stabilizatorom (koji je posebno dat) i horizontalnim repnim površinama. Vrlo lepo su urađene i noge stajnog trapa koji je malo robusniji i kod pravog aviona a sami točkovi mogu po izgledu i detaljima da pariraju plastici bez problema.
Podves koji je dat u kutiji je sasvim ozbiljan i sačinjavaju ga dve bombe, NRZ koja se uz malo dorade (šmirglanje) mogu dovesti do vrlo uverljivog izgleda. Posebno sam se iznenadio kada sam ugledao odlično izlivene cevi Brovinga koje se postavljau u nosni deo. Dušan je uspeo da predstavi i perforiranu oplatu mitraljeza! Zaista odličan detalj.
Ono što je uvek najzahtevnije kod rezinskih maketa su prozirni delovi tj. njihovo postavljanje. U ovom setu imamo već urađene dve kabine (vetrobran i poklopac kabine zajedno) a posebno je dat i sam kalup koji može da posluži u slučaju neuspelog postavljanja. To je veliki plus celom kompletu jer maketar može da se oslobodi „frke“ obzirom da može uvek da doradi par kabina.
Set dekala je potpisao „LiftHere“ i na njemu se nalazi komplet oznaka za 24115 „beli 115“ koji se inače nalazi ispred ulaza u Muzej vazduhoplovstva Beograd.
Uputstvo za sastavljanje se sastoji iz dva papira A4 formata na kojima je pisano uputstvo za pripremu delova i skica makete G-2 (!?!) u rasklopu kao i šema farbanja sa datim bojama u FS, Humbrol i MM standardu. Delovi Jastreba od proizvođača Air Cast su, siguran sam, pravi rezinski biser i odlična osnova da se uradi sasvim dobra maketa ovog aviona.
Jedno veliko BRAVO za ovu maketu!