F-4J, Zoukei-Mura, 1/48 (SWS No.9)

F-4J Phantom II NAVY
Zoukei-Mura, 1/48
Tekst i fotografije: Dejan ŠarenacMekdonel Daglasov F-4  Phantom II je čuveni dvomotorni supersonični mlazni avion. Pod komandom dva pilota, u upotrebi od 1960. godine, bio je primarno namenjen mornarici, a kasnije je dobio upotrebu i u ostalim rodovima američke vojske. Masivan avion, koji je pod krilima nosio 8400 kg naoružanja na devet nosača, od čega su imali rakete vazduh-vazduh, vazduh-zemlja i različite tipove bombi.
F4 Fantom II je prvi put u operativnoj funkciji bio tokom rata u Vijetnamu, gde je smatran superiornom mašinom u odnosu na svoje protivnike. Vremenom se, dolaskom nove tehnike, upotreba ove letelice smanjivala u okviru američke vojske, tako da je poslednju ratnu akciju video tokom Zalivskog rata. Iz operativne upotrebe je povučen tokom 1996. godine. Osim u američkoj vojsci, ovaj avion je našao svoju primenu i kod drugih vojnih sila, kao što su Izrael, Iran, Japan, Turska i Grčka. Jedna od najinteresantnijih stvari koje sam saznao o ovoj letelici jeste to da je na njoj leteo i gospodin Lazar Šijan (Lance Sijan) američki pilot srpskog porekla, učesnik rata u Vijetnamu. Dobitnik medalje časti, najvišeg vojnog odlikovanja. Njegovi letovi kao i čuveni poslednji let su nešto o čemu se može izuzetno dugo istraživati i sa velikim uživanjem čitati. Nakon što je avion bio zahvaćen plamenom od bombe koju je izbacio, koja se greškom detonirala ranije, bio je prinuđen da napusti letelicu. Pri padobranskom skoku biva dodatno povređen, ali I pored toga uspeva da ostane sakriven 45 dana po šumama Vijetnama. Nakon zarobljavanja uspeva da pobegne iz dva logora... Toplo preporučujem da istražite biografiju dotičnog pilota.
F4 J Fantom II je bio najspecifičniji po svom radaru koji se nalazio u nosu letelice. Karakteristika ovog radara je bila promena frekvencije tokom pretraživanja čime se mnogo lakše mogla utvrditi određena konstantnost, koja bi predstavljala drugu letelicu koja bi letela nisko. Do tada najveći problem radara je bio taj što su trag gonjene letelice zapravo mešali sa tlom koje je bilo veoma blizu iste.
Maketa stiže u tvrdoj kartonskoj kutiji sa gornjim otvaranjem. Na samoj kutiji se nalazi više slika makete sa isticanjem određenih detalja po kojima je Zoukei Mura i poznata. Kutija na sebi nosi ime Super Wing Series broj devet. Naslovna ilustracija predstavlja avion iz Goustrajder(Ghostriders) eskadrile, koji su bili dodeljeni čuvenom nosaču aviona Enterprajz (Enterprice). Izuzetno detaljno predstavljena ilustracija koja nam može biti od pomoći tokom rada na maketi. Sama maketa se sastoji od 381 dela i to sive boje, kao i providnih delova. U kutiji možete pronaći 12 plastičnih ramova od čega je 11 sivih i jedan providan ram. Treba posebno naglasiti da se svaki ram nalazi u zasebnoj kesici čime se dodatno umanjuje mogućnost oštećenja delova rama. Kabinu dobijamo u dva moguća položaja, otvorena koja se sastoji od tri dela i zatvorena koja je predstavljena kao jedna celina. Trup aviona se sastoji iz dva dela, koji su izuzetno detaljno iznitovani sa tri različite vrste nitni kao i panela koji su veoma lepo i suptilno postavljeni po celokupnom trupu. Krila se sastoje od šest delova koji su na ram pričvršćeni na odličnim mestima čime se izbegava mogućnost da se oštete površinski detalji koji su ovde zaista na zavidnom nivou.
Kokpit je sastavljen od preko dvadeset delova, među kojima bih želeo da istaknem kontrolne table koje su zaista impresivne, kao i sva hidraulična creva i kablove koji se nalaze u kabini, koji su skoro pa trodimenzionalni čime se olakšava njihovo isticanje pri radu tehnikom senčenja. Nos je na posebnom ramu odliven sa napadnim ivicama krila i još nekim sitnijim detaljima sa aviona. Što se podvesa tiče, data su dva tanka od 600 galona sa veoma lepim nosačima, pored ovoga u  podvezu su još i AIM -7 rakete i to četiri komada kao i AIM – 9  isto tako data u četiri primerka. Motor je predstavljen kao samostalna celina na jednom posebnom ramu, sastoji se od svih uvodnih grana kao i celokupnih motora koji se sastoje od nekolicine delova, sa opet zaista lepim detaljima na površini plastike.
Ono sto me je zaista impresioniralo kod ovog modela jeste izostanak bilo kakvih viškova plastike oko samih delova kao i način na koji su svi delovi zakačeni na ramove. Detaljno se vodilo računa i o čuvenim pinovima za izbacivanje plastike koji se ni u jednom momentu ne nalaze na nekom delu koji se može na bilo koji način prikazati na gotovom radu.
Pored plastike u kutiji se nalazi i sastavnica u crno-belom A4 formata sa izuzetno detaljnim objašnjenjem načina za sastavljanje modela, kao i dodatnim informacijama o samom avionu uopšte. Osim gore navedenog u kutiji se nalazi Zoukei Mura katalog u punom koloru i detaljno uputstvo za postavljanje dekala.
Dekali su u A4 formatu i ima ih oko 300, izrađeni su u saradnji sa kompanijom Kartograf (Cartograf) te samim tim o njihovom kvalitetu nećemo polemisati. Dekali su veoma tanki, viška filma po njima nema tako da je maketarima olakšan posao postavljanja istih.
Kod ovog modela možemo da vučemo dve paralele, prva je u odnosu na isti model drugih proizvođača, ovaj model jeste malo skuplji, ali je sa druge strane mnogo detaljniji i potpuniji sa celokupnim sastavom motora i kompresora za razliku od drugih proizvođača, ali je isto tako i malo kompleksniji za sastavljanje i zahteva malo vise vremena u pripremi za sastavljanje. Druga paralela je u odnosu na druge tipove ovog aviona u Zoukei Mura izdanju, naime kod ovog modela je u potpunosti promenjen oblik nosa po kome je ovaj avion i bio izuzetno poznat, ali je i dodato novo naoružanje.
Još detaljnije o maketi ću vam reći nakon sastavljanja, a do tada uživajte u slikama ove izvanredne makete.
Ovim putem bih još jednom želeo da se zahvalim na ukazanom poverenju kompaniji Zoukei Mura i časopisu Maketar PLUS.