Fokker D.VII (OAW), EDUARD, ProfiPACK, 1/72 (#70131)

Fokker D.VII (OAW), 1/72
EDUARD, ProfiPACK (#70131)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić



Pojavom novih savezničkih lovaca Deutsche Luftstreitkräfte tj. njegovi lovci krajem 1917. počinju da gube prevlast u vazduhu. Da bi tu situaciju preokrenuli , nemačka komanda traži od proizvođača aviona nove konstrukcije i u januaru 1918. organizuje takmičenje na kojima su učestvovali svi glavni proizvođači sa svojim novim ili modernizovanim konstrukcijama. Novost koja je uvedena tom prilikom je bila da su te nove aparate isprobali upravo oni koji će ih leteti u vazdušnim borbama tj. piloti asovi iz aktivnih Jasta. Pored Albatrosa, Aviatika, Pfalza, Rolanda i Rumplera, sa svojim novim modelom se pojavio i Foker. Mladi i iskusni inženjer  Reinhold Platz je bio vodeća perjanica u konstrukcionom birou Fokera i glavni projektant novostvorenog tipa D.VII. Nekon isprobavanja svih prisutnih tipova, skoro jednoglasno je izabran Fokerov D.VII i nedugo zatim se taj tip, uz male prepravke, i našao u proizvodnim pogonima Fokera u Šverinu (Schwerin). Obzirom da je narudžbina bila prilično velika, Foker nije imao dovoljno kapaciteta da sve uradi sam pa je Komanda Deutsche Luftstreitkräfte-a naložila da se D.VII proizvodi i u fabrikama Albatrosa (u Johannisthal-u) i Ostdeutsche Albatros Werke (u Schneidemühl-u)...
Svojom pojavom na nebu Zapadnog fronta tokom proleća i leta 1918. Fokerov D.VII je počeo da stvara vrlo pozitivnu reputaciju među nemačkim pilotima dok su saveznički piloti postali obazriviji pri susretima sa ovim „kutijastim“ čudom. Fokerov D.VII je bio vrlo uspešan avion i kod protivnika je bio toliko cenjen da je čak jedini poimence naveden u dokumentu o primirju (u novembru 1918.) kao tip koji mora da se ustupi pobednicima u potpunosti.
U Nemačkoj se proizvodio u tri fabrike pa je po njima i dobijao sufikse radi lakšeg prepoznavanja:
Fokker - Fok. D.VII
Albatros - Fok. D.VII (Alb)
Ostdeutsche Albatros Werke- Fok.D.VII (OAW)
EDUARD je pre koju godinu najavio sasvim novu maketu Fokera D.VII u razmeri 1/72. Nakon nekoliko odlaganja, maketa je doživela veoma lepu najavu u pakovanju koje se delilo na press konferenciji ove firme u toku sajma u Nirnbergu 1.februara 2019. U ovom pakovanju se nalaze četiri rama koja na sebi još uvek imaju tragove ulja od alata, sastavnica A4 formata i „naslovnica“ A5 formata. I to je sve. Nema dekala, maski, eceraja... to sve dolazi u maju mesecu sa ProfiPACK kutijom u kojoj će biti pet odličnih i vrlo inetersantnih šema bojenja ovog poznatog lovca.
Sada, kada je ova vrlo uspela maketa stigla i u svom „tvrdom“ pakovanju (ProfiPACK #70131) mogu detaljnije da opišem njen sadržaj uz konsultovanje sa Zoranom Jakovljevićem „profom“ koji je paralelno opituje na svom radnom stolu.
Dakle, predamnom je plastika sa izuzetno izlivenim delovima, čak i onim najsitnijim a koji su zaista sitni u 1/72 razmeri. Nakon otvaranja kutije i ovde sam ugledao četiri polutke trupa koji su u stvari standardno pakovanje jer predstavljaju delove za različite trupove sa svim karakterističnim detaljima koji su bili na avionima koji su se proizvodili u Fokeru i u OAW-u. Obzirom da su krila i repni delovi (vertikalni i horizontalni stabilizatori i kormila dubine i pravca) bili isti, na trupovima tj. na njihovom motorskom delu su bile karakteristične razlike koje su (sudeći po dostupnim crtežima i fotografijama) vrlo verno prenete i na maketu. Ovaj put me nije zbunilo prisustvo velikog broja, na prvi pogled, istih delova jer kada sam svaki deo sa uživanjem pregledao zaključio sam da se razlikuju po detaljima , i to vrlo sitnim, koji maketaru daju mogućnost da urade zaista vernu maketu određenog aviona. Ti prisutni „duplikati“ su:
-šest pari različitih točkova
-osam različitih elisa
-dva  različita motora
-devet različitih maski motora
-četiri para različitih mitraljeza
-četiri različite daske/osovine točkova
Svi delovi su izliveni vrlo precizno bez vidljivih ostataka livenja te ću biti slobodan da kažem i da nisam primetio bilo šta da je predimenzionisano (što je vrlo često slučaj u ovoj razmeri dvokrilaca sa upornicama). Na krilima je platno vrlo uverljivo zategnuto preko rebara a na polutkama trupa se odlično prelama svetlo preko vertikalnih rebara konstrukcije trupa.
U kutiji se još nalaze i sastavnica, dva lista maski za točkove, list ecovanih delova i dva lista sa dekalima.
Sastavnica je A5 formata i sadrži sve potrebne informacije za sastavljanje ove makete. Na naslovnoj stranici su kratak istorijat sa veoma dobrim opisima razlika između aparata koji su proizveđeni u navedenim fabrikama kao i opisi osnovnih karakteristika aviona sa određenim motorima...
Tok sklapanja je prikazan vrlo precizno bez nedoumica sa datim mogućnostima izbora korišćenja plastike/dekala/fotoecovanih delova na potrebnim mestima za određene sklopove.
Ovaj put, EDUARD je dekale čuvene „lozenge“ odštampao u dobrom koloritu. Ovi dekali su predviđeni za prekrivanje krila (gornjake i donjake) i po rečima našeg opitnog majstora Profe skoro da nije potrebna nikakva hemija jer dekali ležu po celoj površini perfektno. Drugim rečima, skrojeni su izuzetno precizno. Jedina zamerka je što su trakice koje se lepe duž celog obima rebara krila date u bojama lozengi a trebalo bi da su svetloplave boje koje su bile uobičajene/prepoznatljive za OAW fabriku. Čak je i sjajni Eduardov ilustrator na vrlo dinamičnoj ilustraciji na kutiji ovog pakovanja prikazao tačnu boju ovih trakica...
List fotoecovanih delova se sastoji iz preko 30 delova (neki su ofarbani) koji povećavaju autentičnost kabine, naoružanja, motora...
Set dekala je vrlo interesantan po izboru i sadrži kompletne oznake za pet vrlo šarenih aparata:
-Fokker D.VII iz Jaste 19 koji je leteo poručnik Wilhelm Leusch, oktobar 1918.
-Fokker D.VII iz Jaste 62 poručnika Maksa Nathera, Francuska, oktobar-novembar 1918.
-Fokker D.VII k-dira Jaste 13 poručnika Franca Buknera, oktobar 1918.
-Fokker D.VII k-dira Jaste 18 poručnika Augusta Rabena iz oktobra 1918. I
-Fokker D.VII iz Jaste 12 poručnika Alfreda Grevena, oktobar 1918.
Na kraju ovog kratkog prikaza mogu mirne duše da konstatujem/ponovim da je u pitanju jedna veoma uspela maketa koja će sigurno doneti mnogo maketarske radosti i zadovoljstva svakome ko je bude uradio.
Zahvaljujem se gospodi iz EDUARDA koji su mi poslali ovu maketu na moju veliku radost.