AEC Mk.II, MiniArt, 1/35

AEC Mk.II
1/35, MiniArt
Tekst i fotografije: Aleksandar Mladenović - Medico


MiniArt-ova maketa kataloškog broja 35155 predstavlja oklopno borbeno vozilo AEC Mk.II u razmeri 1/35.
Britanska kompanija AEC (skraćenica od Associated Equipment Company) je čuvena predratna kompanija poznata po proizvodnji londonskih "dabl-deker" autobusa. Na bazi šasije artiljerijskog traktora/kamiona Matador zasnovana je konstrukcija vozila AEC serije .
AEC Mk.II u odnosu na prvo proizvedenu varijantu tokom 1941 godine ima: redizajniranu kupolu, jači top od 6 funti, pojačan motor i jednog člana posade više.
Ova verzija interesantna je za naše prostore obzirom da su 24 vozila ovog tipa isporučena oklopnim jednicama Narodno Oslobodilačke Vojske tokom 1944 godine kao vojna pomoć saveznika.
Maketa sadrži ukupno 531 deo, 487 plastičnih i 44 fotoecovanih delova.
Detaljnijom inspekcijom ramova vidi se da je uloženo dosta truda u dizajniranje i proizvodnju ove makete, detalji su izuzetni pa čak i na najsitnijum delovima. Motor sa svojih tridesetak delova pretstavlja maketu u malom.
Unutrašnjost je vrlo detaljna, mitraljesko naoružanje je kompletno odliveno a top je dat u celosti, zanimljivo je da je cev topa odlivena iz jednog dela .
Ecovani set je zaštićen blago lepljivom folijom koja sprečava mehanička oštećenja ali i eventualno gubljenje delova prilikom sečenja.
Točkovi su kao i ostatak makete odlično odliveni ali mora se priznati čudnog rasklopa... gazni delovi guma su zasebni delovi a bočne strane guma odlivene su zajedno sa felnama, rešenje koje svakako ne ide na ruku maketarima jer otežava farbanje.
Sastavnica sadrži 78 koraka sastavljanja raspoređenih na 15 stranica kvalitetne štampe, tu je još i uporedna tabela sa 8 najpoznatijih proizvođača boja. Četiri šeme farbanja date su u punom koloru i to :
1. Italija 1944 - 10. indijska pešadijska divizija
2. Bliski Istok 1944 - Kraljevski oklopni korpus
3. Sovjetski Savez 1944-45 - opitni centar Kubinka
i poslednja ali za naše podneblje najinteresantnija - 1. Oklopna  brigada NOV
 

Zahvaljujem MiniArtu na ustupljenom primerku za recenziju.