Bristol Blenheim Mk.IF, AIRFIX, 1/48

Bristol Blenheim Mk.If
AIRFIX, 1/48 (A09186)
Tekst i fotografije: Miroslav D. ŠljivićType142M je stvoren razvojem Tipa 142, civilnog brzog lajnera koji je razvijen kao odgovor na izazov lorda Rothermere-a koji je raspisao nagradu za onoga ko uspe da proizvede najbrži evropski lajner. Nakon prvog leta a zatim i opitovanja od strane RAF-a, sklopljen je ugovor o proizvodnji brzog bombardera koji je dobio naziv Blenheim (u daljem tekstu Blenhajm). Kada je počeo da ulazi u operativne skvadrone RAF-a u prvoj polovini 1937, Blenhajm je bio nedvosmisleno najbrži avion koji je bio na flotnoj listi Kraljevskog vazduhoplovstva. Bio je odmah prihvaćen od strane pilota i zemaljskog osoblja kao miljenik jer je ujedno, pored dobrih osobina u letu, bio i prvi sasvim „metalni“ avion sa uvlačećim stajnim trapom i flapsovima, propelerima sa promenljivim korakom elise, pokretnom zatvorenom turelom i sa prilično komotnom „staklenom“ kabinom koja je pružala odličnu preglednost pilotu i navigatoru-izviđaču. Treći član ovog brzog bombardera (radio operater-strelac) je bio smešten u trupu gde je bila smeštena radio oprema i pokretna odbrambena turela. Sa svoja dva snažna motora tipa Bristol Mercury, Blenhajm je u prvo vreme korišćen kao brzi laki bombarder da bi se nakon početka ratnih dejstava i pojave još bržih nemačkih lovaca njegova zaduženja sve više svodila na izviđanje i noćni lov.
Godine 1937. i naše Jugoslovensko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo je pokazalo interes za ovaj, tada još uvek, vrlo napredni vazduhoplov. Prva dva Blenhajma su preletela iz Velike Britanije u novembru 1937.godine pilotirani od strane britanskih pilota (Cyril Uwins i S.A. Washer) koji su sleteli na Zemunski aerodrom. Blenhajmi su bili u boji aluminijuma (neofarbani) sa britanskim civilnim oznakama G-AFCE i G-AFCF. Nedugo zatim, Ikarus je počeo proizvodnju po Bristolovoj licenci... Mnogo toga interesantnog u vezi sa ovim sjajnim avionom se može pričitati u knjizi našeg autora Aleksandra M. Ognjevića pod nazivom Bristol Blenheim – The Yugoslav Story-Operational Record 1937-1958 koju toplo preporučujem.
Britanski avion, pa je po nekoj dobroj logici sasvim „prirodno“ da i maketa bude proizvedena tamo a za to se pobrinuo jedan od najstarijih proizvođača maketa, britanski AIRFIX. Nakon nekoliko godina prilično tihog levitiranja, novo rukovodstvo HORNBY HOBBIES-a koje je preuzelo AIRFIX, razdrmalo je stari dobri brend sa serijom vrlo dobrih maketa u novim alatima. Jedna u nizu tih, gromkim aplauzom dočekanih maketa je i ova maketa aviona Bristol Blenhajm u razmeri 1/48. Zaista, nekada se maketari priupitaju kojom se logikom rukovode proizvođači kada se donose odluke o izboru narednog projekta. Ovaj avion je bio prilično zastupljen i rasprostranjen na samom početku rata i letela su ga interesantna vazduhoplovstva... a morali smo da sačekamo dugi niz decenija da se pojavi u ovom obliku (ne računam short run izvedbu drugog proizvođača).
U kutiji se nalazi 216 delova, od toga je 16 na ramu sa prozirnom plastikom. Erfiks je vrlo smelo rešio zatvaranje kabinskog dela jer se na sklopljene polutke trupa lepe polutke staklene kabine a treći deo, krov kabine, se dodaje na kraju. Gornji klizni poklopac kabine je dat u dva položaja (otvoren i zatvoren) pa tu leži dobra šansa da se nakon dobro urađene unutrašnjosti, osim kroz prozirne delove, to vidi i na taj način. Na tom prozirnom delu sam primetio i jedinu potencijalnu grešku na delovima a ona se ogleda u poprečnom ramu koji je postavljen tačno na sredinu. Namerno sam rekao „potencijalnu“ jer ako se radi neki od naših Blenhajma (bez obzira da li je iz Bristolove, Ikarusove ili Avro proizvodnje)taj poprečni ram treba skloniti jer nije uočen ni na jednom našem kraljevskom primerku. Kod RAF-ovih aparata se pojavljivao.
Već sam spomenuo unutrašnjost kokpita koja i ako se uradi direkt iz kutije može da bude izuzetan deo makete. Svi delovi, počevši od pilotskog sedišta, preko konzola, instro tabli, sedišta navigatora-izviđača, zidova kabine, upravljačke palice i nožnih komandi... su urađeni veoma lepo i verodostojno. Naravno, za potpuni utisak fale jedino vezovi na sedištima. Oni nisu predviđeni Erfiksovim planovima pa ostaje da se maketar sam snađe (samogradnja ili nabavka nekog aftermarket seta).
Rasklop makete je klasičan i vrlo logičan za ovakav tip aviona. Kada se popune polutke trupa (sa enterijerom) i potom se one slepe, na njih se kače krila koja na sebi imaju tri izuzetno lepo urađena kompleksa. Prvi kompleks su zvezdasti motori Bristol Mercury VIII, drugi kompleks su glavni stajni trapovi a treći su flapsovi koji mogu da se postave u otvorenom (spuštenom) i zatvorenom položaju.
Obzirom da sam imao priliku uživo da ispregledam jednu odlično sklopljenu maketu ovog Erfiksovog Blenhajma, mogu slobodno da kažem da ovi navedeni delovi proizvode vrlo snažan osećaj kod onoga ko gleda jer su ti delovi vrlo dobro urađeni. Maketari koji su već uradili ovu maketu imali su sitne zamerke na uklapanje motora ili kabinskog dela (prozirni delovi „staklene bašte“) ali krajnji rezultat je sve to prekrio kao sneg nečije tragove u januaru.
Erfiks se potrudio i da olakša sklapanje leđne turele tako što je deo pod broje B34 namenio za postolje na kome se sklapaju delovi turele bez lepljenja za taj deo. Nakon završenog sklapanja/lepljenja potrebnih delova, deo B34 se odvoji a mi dobijamo ispravno sklopljenu konstrukciju leđne turele koja se potom ubacuje u trup.
Šteta je što vrata bomboluka nisu data u rasklopljenom stanju pa ako neko želi da ga postavi otvorenog moraća da iseče taj deo donjeg dela trupa. Unutrašnjost bomboluka je urađena sasvim lepo po pitanju detalja unutrašnje konstrukcije. Na taj deo trupa ide kontejner sa četiri mitraljeza koji se kačio u lovačkoj verziji.
Stajni trap može da se postavi u spušteni položaj i uvučeni (sa poluuvučenim točkovima)ako se planira postavljanje na stalak koji treba izraditi u sopstvenoj režiji. Takođe i škrge izduva motora su date sa dve mogućnosti (otvorene/zatvorene) te se i tu može postići određena „dinamika“ makete.
Svakako, najbolji uvid ove makete će doći tokom i nakon njenog sklapanja a o tome ćemo nadugačko i natenane na nekom od maketarskih okupljanja.
List dekala se sastoji iz seta za dva aparata:
-Bristol Blenheim Mk.IF, No.23 Squadron, RAF Wittering, Cambridgeshire, Engleska, februar 1940
-Bristol Blenheim Mk.IF, No.54 Operational Training Unit, RAF Church Fenton, North Yorkshire, Engleska, decembar 1940.
Dekali su dobro centrirani, u registru sa uverljivim bojama. Pored servisnih natpisa dati su i dekali za instrumentalnu tablu.
Šema farbanja za ova dva aparata je data na A3 formatu, za svaki avion iz četiri perspektive tako da nema mesta za nedorečenosti prilikom farbanja. Pored šeme farbanja, vrlo precizno su označena mesta za postavljanje oznaka i servisnih natpisa. Bravo za AIRFIX!
Duboko sam ubeđen da će ova maketa doneti mnogo radosti i zadovoljstva svakome ko je bude radio a sa dodacima i nekim sitnijim izmenama sigurno može da bude i vrhunska takmičarska maketa.
Thank you AIRFIX!„Aftermarket“

U današnje, zlatno vreme maketarstva, svaka maketa bez obzira na proizvođača bude propraćena sa manjim ili većim brojem setova za doradu ili zamenu delova/sklopova iz kutije. Tako je i češki Eduard pripremio nekoliko dodataka u vidu fotoecovanih setova za ovu sjajnu Erfiksovu plastiku.
Izdvojio sam tri seta koja će sigurno naći mesto u ovoj maketi:
Blenheim Mk.IF (#49935)
Set se sastoji iz dva lista fotoecovanih delova (u boji i neobojenih). Na prvom listu se nalazi preko 37 uglavnom obojenih delova za kabinu (instumentalna ploča, komande gasa i flapsova, detalji na komandama pravca, mitraljezu u kupoli i zidovima kabine.
Na drugom listu se nalaze neobojeni delovi koji se stavljaju na sklopove motora, stajnog trapa, gondole motora i vrata na trupu te na sam trup.
Zahvaljujem se Eduardu na ustupljenom setu.
Blenheim Mk.IF seatbelts (#FE936)
U razgovoru sa maketarima koji su već počeli (i završili) ovu maketu, jedina „žalba“ je bila na nedostatak gurtni za pilota, navigatora/izviđača i radistu/strelca. Eduard je i tu istrčao na teren sa odličnim setom vezova za ekipu u Blenhajmu. Delovi su ofarbani.
Blenheim Mk.IF Tface (#EX627)
Od kada je maketarstva, rad na farbanju prozirnih delova je zahtevao posebnu pažnju i vrlo često je maketare (inače, smirene ljude ?) pretvarao u razjarene tigrove zbog nastalih grešaka. Pojavom već gotovih maski, ovaj deo je postao manje stresan. Eduard je i ovde odlučio da nama maketarima pomogne u farbanju ove karakteristične kabine („staklene bašte“, kako je neki nazivaju) sa svojim Tface setom maski koji sadrži izrezane maske za prozirne delove sa unutrašnje i spoljašnje strane. Maske su izrezane na dva lista žutog Kabuki samolepivog papira.Literatura

Prilikom priprema za rad na ovoj maketi, najviše sam koristio (bistrio) dve odlične knjige.
Prva je The Bristol Blenheim (A Detalied Guide To The RAF’s First Modern Monoplane Bomber) iz edicije Airframe Album britanskog izdavača VALIANT WINGS PUBLISHING autora Ričarda Frenksa (Richard A. Franks). Ova knjiga je u pravom smislu reči „sve što ste hteli da znate o Blenhajmu a da je na jednom mestu“. Pored istorijske priče, u knjizi se nalaze setovi odličnih fotografija koje su propraćene originalnim tehničkim crtežima i skicama. Pored toga, tu je i deo o označavanju Blenhajma kao i o proizvođačima i vazduhoplovstvima u kojima su bili u službi. Poseban deo je posvećen i našim kraljevskim Blenhajmima proizvedenim u Ikarusu.
Posebna poslastica ove knjige je i set tehničkih crteža sa svim detaljima interesantnim nama maketarima (panelne linije, otvori, rivet linije...) u razmeri 1/48. Da, naravno, upoređivao sam ove crteže sa delovima makete i mogu slobodno da kažem da su međusobno vrlo identični.
Knjiga Bristol Blenheim (The Yugoslav Story – Operational Record 1937-1958)) u izdanju Leadensky Book autora Aleksandra M. Ognjevića je pravi biser vazduhoplovne literature zbog obilja podataka koje možete naći u njoj a u vezi sa Blenhajmom. Vrlo detaljno su opisane mnoge prilike i neprilike nastale upotrebom ovog vazduhoplova u našem kraljevskom vazduhoplovstvu a takođe i u NDH, Finskoj, Rumuniji, Mađarskoj, u partizankoj avijaciji...
Posebno interesantno je poglavlje o kamuflažnim šemama i označavanju te je vrlo moguće da ćete bašu ovoj knjizi naći inspiraciju za neki od kraljevskih Blenhajma...
Toplo preporučujem obe knjige.