MiG-15bis EDUARD, 1/72, ProfiPACK (#7059)

MiG-15bis
EDUARD, 1/72, ProfiPACK (#7059)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Nakon Drugog svetskog rata Sovjeti su nekoliko godina pokušavali da naprave dobar mlazni avion i sa njim uskoče u savremene trendove razvoja vazduhoplovne tehnike. Bilo je tu dobrih konstrukcija ali ni jedna nije zasjala onim očekivanim sjajem jer im je falio pre svega dobar mlazni motor. Taj dobar i savremeni mlazni motor se pojavio, na veliko iznenađenje, od strane mrskih kapitalista oličenih u britanskoj laburističkoj vladi koja je želela da poboljša odnose sa tadašnjim SSSR-om. Ni manje ni više, Britancu su Sovjetima poklonili jedan kompletan mlazni motor Rols Rojs Nene zajedno sa tehničkom dokumentacijom... Konačno, sve je bilo spremno za „nebesku čigru“ tj. odličan mlazni lovac MiG-15. Prvo vatreno krštenje MiG-15 bis je imao na korejskom nebu gde je njegovo pojavljivanje označilo, u prvo vreme, prevagu u korist letača koji su u toku leta pevušili „Internacionalu“ u odnosu na UN lovačku ekipu. Po svakom pitanju svojih letno-tehničkih karakteristika, MiG-15 je uz svog takmaca F-86 Sejbr , bio vrhunsko avio-lovačko ostvarenje na polovini dvadesetog veka. I ne samo u Koreji. Duž granica „Gvozdene zavese“, zapadni saveznici u Evropi ukalupljeni u tek osnovani NATO su velikom brzinom menjali svoje dežurne pare F-84 sa lovcima F-86 kako bi mogli da pariraju naoštrenim Čehoslovacima, istočnim Nemcima i Poljacima koji su velikom brzinom dobijali i usvajali nove proleterske lovce koji su izašli iz konstrukcionog biroa Mikojana i Gurjeviča.
Na Sinaju u oktobru 1956. je pojava petnaestica proizvedenih u ČSSR rezultat vazdušnih duela između egipatskih i izraelskih aviona (i koalicionih britansko-francuskih) postavila na 8:3 u korist faraonske ekipe.
I mi smo na našim istočnim granicama imali prilike da gledamo paranje neba ovim lovcima dok su naši graničari bespomoćno okretali induktorske telefone kako bi javili „...da su mlaznjaci sa petokrakama bili i otišli!“
Na maketarskom nebu ista situacija! Pojavom petnaestice proizvedene u Češkoj Republici u renomiranoj firmi imena EDUARD  2013. plastična konkurencija je „opajana“ sa sivog maketarskog neba. Ove godine, došlo nam je reizdanje ove odlične makete.
Maketa aviona MiG-15bis je napravila pravo osveženje među klasičnim mlaznim lovcima u razmeri 1/72. Sa izuzetno fino ugraviranim panelnim linijama, odlično predstavljenim linijama nitni, vrlo logičnim rasklopom i „prijateljski“ nastrojenim uklapanjem delova ova maketa pruža pravo zadovoljstvo prilikom sklapanja. Naravno, među 62 dela postoje i izazovi na koje treba obratiti pažnju (spoj krila i trupa npr.) ali koji se mogu bez većih intervencija srediti.
Prozirni delovi odlične čistoće i prozirnosti se nalaze na klasičnom „Eduardijanskom“ kružnom ramu i ima ih ukupno devet (od kojih se jedan ne koristi). Vetrobran i poklopac kabine su dati odvojeno što maketarima daje mogućnost izbora otvorene ili zatvorene kabine. Ukoliko se odlučite za otvorenu, list sa obojenim fotoecovanim delovima (koji je isti kao i onaj iz 2013.)uz nekoliko drugih „plastičnih komada nameštaja“ daju pilotskom prostoru odličan šmek. Za ovu razmeru i veličinu kabinskog prostora, više nego dovoljno.
Iako ekipa iz EDUARD-a nije precizirala težinu potrebnog tereta koju treba staviti u nosni deo pre sklapanja trupa, obeležila je podesno mesto za to. OBAVEZNO stavite olovne kuglice inače ćete u protivnom imati „sedeću maketu“.
Detalji stajnog trapa su dobri i uz dodatak tanke žice za hidro vod će biti još bolji i sasvim dovoljni jer i kod pravog primerka tu nije bilo neke velike filozofije.
Noćna mora mnogih maketara je precizno farbanje točkova odnosno oštar i kvalitetan prelaz između pneumatika i felne. Ovde noćne more neće biti jer su ti delovi dati odvojeno pa se mogu na miru pripremiti i ofarbati te će konačan rezultat svakako biti zadovoljavajući.
Velika pomoć, opet kod farbanja, čine maske za farbanje vetrobrana i poklopca kabine. Maske su urađene od žutog Kabuki samolepivog papira i vrlo su precizne.
MiG-15bis je bio čistokrvni lovac koji je uz svoju bateriju topova u nosnom delu ispod svojih krila nosio (u prvo vreme) samo dodatne rezervoare. EDUARD se potrudio da u ovoj kutiji budu prisutna sva tri tipa rezervoara koji su predstavljeni izuzetno verno.
Obzirom da se ovaj zdepasti lovac strelastih krila borio i leteo na raznim stranama, set oznaka koji dolazi u ovom izdanju je više nego izdašan. U izvedbi EDUARDA tanki dekali odličnog kolorita i registra pomoći će svakom maketaru da svoj primerak MiGa15 bis označi i predstavi po izboru:
-kao avion severnokorejskog vazduhoplovstva „1998“ iz maja 1953.(na kojem je leteo ruski letčik as Mihail Ivanovič Mikin natucajući korejski u radio komunikaciji dok nisu politkome poslali u ...),
-„crni 3234“ iz avgusta 1957. čehoslovačke akro grupe iz 15.lovačkog puka (šaljivo nazvani „Trio Prckos“ zbog male visine sva tri pilota koji su sačinjavali ovaj trio)
-„crveni 338“ iz 103. izviđačkog puka mađarskog vazduhoplovstva sa aerodroma Solnok, 1972.
-nenumerisani MiG-15bis 20. skvadrona egipatskog vazduhoplovstva (tačnije je da je u pitanju avion iz 18.skvadrona koji je koristio amblem letećeg lava). Ovde bih dodao da se potkrala greška u označavanju jer na egipatskim MiGovima nikada nije korišćena zeleno-bela kombinacija šahovskih polja već isključivo crveno-bela ili plavo-bela...
-„žuti 30 ex crveni 1376“ (povratnik iz Severne Koreje).
U odnosu na ranija pakovanja ove makete iz 2013. sadašnje je snabdeveno sa odličnim listom dekala servisnih natpisa i to za češku i sovjetsku verziju posebno. Obzirom da sam ovu pridošlu maketu upravo završio želim da napomene da je EDUARD uradio bolju kombinaciju oznaka za „žuti 30 ex crveni 1376“ jer je oznake koje su bile prefarbavane dao u jednom dekalu. Meni lično je taj avion bio posebno interesantan pa sam ga zbog toga i uradio. Tokom sklapanja nisam imao nekih posebnih problema.
Ovaj ProfiPACK češkog EDUARDA će svakom maketaru bez obzira na nivo umešnosti sklapanja sigurno pričiniti ogromno zadovoljstvo prilikom rada kao što će ga vrlo uspešno odvesti na razne geografske meridijane i u uzavrelo vreme polovine prošlog veka kada je jezdio plavim prostranstvima...
Zahvaljujem se EDUARDU na ovoj sjajnoj maketi i prilici da je ponovo predstavim.