Tito

TITO bust
Triglav model, 1/9
Tekst I fotografije: Đorđe MiltenovićPosebno mi je drago što konačno postoji firma sa ex-Yu prostora koja se između ostalog bavi i prozvodnjom figura. To je „Tiglav model” iz Slovenije. Desilo se da smo zbog raspada Jugosavije i ratova 90-tih u zaostatku u odnosu na svet u mnogim stvarima pa i u maketarstvu. Posebno su figure teško dobijale na popularnosti na ovim prostorima što nije slučaj sa Grcima i Mađarima. Dugo sam mislio da sam jedini koji se time bavi u našoj zemlji.

Čekalo se malo duže na ovo ali je vredelo. Jedna od prvih figura/bista koja je ova kompanija proizvela je predsednik Tito. Ostaviću svakom ponaosob da odluči da li je Titov lik verno „skinut” pošto sam primetio da oko ovoga ima dosta diskusije po forumima i grupama na fejsbuku. Naglasiću samo da je mnogo teško napraviti bistu poznate ličnosti. Tokom godina u ovom hobiju video sam veliki broj više ili manje uspešnih figura poznatih. Mnogo je lakše modelirati anonimni lik nekog vojnika na primer. Niko ne može reći da li ste uspeli ili ne. U ovom slučaju, proizvođač je pod velikim pritskom zato što je Tito opšte poznata ličnost. Mislim da je ovo genijalan potez proizvođača kome želim dobru prodaju i puno uspeha.
Sama kutija je „spartanska” bez luksuzne i skupe štampe, što je logično za kompaniju koja je tek počela da se bavi ovim. Cela maketa se sastoji samo iz dva dela: glave i torzoa. Torzo je dat pod velikom kosinom gledano s boka što daje lep utisak. Takođe se troši manje materijala pri izradi pa je proizvodnja jeftinija a i nema leđnog dela na bisti koji je obično bez ikakvih detalja. Ovo je pozitivno iz još jednog razloga. Kalup za ovakav torzo je plitak, iz čega sledi da nema dosadnih linija, nastalih zbog spojeva kalupa, koje je potrebno šmirglati. Svakim šmirglanjem rizikujete da slučajno odstranite i neke detalje koje niste želeli. Ova kosina ima i jednu negativnu stranu. Teže je spojiti torzo sa drvenim postoljem. Ono što bi rešilo problem, a nedostaje, je rezinski deo koji bi omogućio spajanje sa postoljem. Ovo me je nateralo da pregledam moju zalihu urađenih i neurađenih bisti da vidim da li takvih delova ima kod ostaih proizvođača. Rezultat je bio otpriike 50:50. U svakom slučaju uz malo mašte i prave alate ovo nije tesko prevazići.
Rezin je vrlo fin na dodir i malo bleđi nego uobičajno. Zbog toga neke sitne neravnine moguće je uočiti tek posle nanošenja prajmera. A neravnina koje je potrebno dodatno obrađivati i nema puno. Jedino mesto gde toga ima je na vratu ispod ušiju. Do toga je došlo zato što je to mesto na kome se kalup deimično razdvaja.
Kutija sadrži i nešto što nije uobičajno i predstavlja prijatno iznenađenje. Dat je ram od ecovanog metala koji sadrži četiri elementa. Natpis „TITO”, petokraku, jednu epoletu u obliku romboida za kragnu i grančicu, znak oficirskog čina, koji ide na epoletu. Pošto su potrebne dve epolete za kragnu ram je dat u dva primerka. Ovo je verovatno ostvarilo uštedu proizvođaču ali je povuklo za sobom jednu grešku koja se na završenoj maketi vidi ako obratite pažnju. Romboid za epoletu je moguće lepiti i s jedne i s druge strane tako da se dobiju simetrične epolete na kragni. Ovo nije slučaj sa grančicom koja ide preko. Na jednoj strani kragne grančica će biti u ispravnom položaju a na drugoj ne. Moguće je zarotirati istu i zalepiti u ispravnom položaju ali u tom slučaju gubi se gravura na lišću. Ja sam se odlučio za prvo rešenje. Pošto kragna nije ravna, romboid koji se lepi na istu, neophodno je prethodno saviti tako da prati oblik rezina.
Pored svega navedenog kutija sadrži i sastavnicu/uputstvo u kolor štampi. Pohvalno u svakom slučaju, ne sećam se da sam to video kod neke druge figure. Uputstvo za farbanje je dato sa Tamijinim šiframa.  Date su i Titove fotografije koje su poslužile kao osnov za ovu maketu.

Detalji su vrlo fini i lepo odliveni tako da četkica sama ide. Uporedivši ovaj, sa proizvodima svetski poznatih firmi iz ove oblasti došao sam do zaključka da on ništa ne zaostaje, čak šta više prednjači u kvalitetu odlivka i ceni. Visok kvalitet i činjenica da sam bio posebno motivisan zbog same istorijske teme koja je veoma bitna za sve države regiona, navodi me da ovu maketu preporučim svim ljudima koji imaju lepo sećanje na period SFR Jugosavije. Tita sam završio u rekordnom roku za mene i to sa uživanjem, iako taj prvi primerak nije rađen za moju vitrinu.