Fokker D.VII (OAW), EDUARD, 1/72

Fokker D.VII (OAW), 1/72
EDUARD PRESS CONFERENCE, FEBRUARY 1. 2019.
(Nurenberger Spielwarenmesse)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


Pojavom novih savezničkih lovaca Deutsche Luftstreitkräfte tj. njegovi lovci krajem 1917. počinju da gube prevlast u vazduhu. Da bi tu situaciju preokrenuli , nemačka komanda traži od proizvođača aviona nove konstrukcije i u januaru 1918. organizuje takmičenje na kojima su učestvovali svi glavni proizvođači sa svojim novim ili modernizovanim konstrukcijama. Novost koja je uvedena tom prilikom je bila da su te nove aparate isprobali upravo oni koji će ih leteti u vazdušnim borbama tj. piloti asovi iz aktivnih Jasta. Pored Albatrosa, Aviatika, Pfalza, Rolanda i Rumplera, sa svojim novim modelom se pojavio i Foker. Mladi i iskusni inženjer  Reinhold Platz je bio vodeća perjanica u konstrukcionom birou Fokera i glavni projektant novostvorenog tipa D.VII. Nekon isprobavanja svih prisutnih tipova, skoro jednoglasno je izabran Fokerov D.VII i nedugo zatim se taj tip, uz male prepravke, i našao u proizvodnim pogonima Fokera u Šverinu (Schwerin). Obzirom da je narudžbina bila prilično velika, Foker nije imao dovoljno kapaciteta da sve uradi sam pa je Komanda Deutsche Luftstreitkräfte-a naložila da se D.VII proizvodi i u fabrikama Albatrosa (u Johannisthal-u) i Ostdeutsche Albatros Werke (u Schneidemühl-u)...
Svojom pojavom na nebu Zapadnog fronta tokom proleća i leta 1918. Fokerov D.VII je počeo da stvara vrlo pozitivnu reputaciju među nemačkim pilotima dok su saveznički piloti postali obazriviji pri susretima sa ovim „kutijastim“ čudom. Fokerov D.VII je bio vrlo uspešan avion i kod protivnika je bio toliko cenjen da je čak jedini poimence naveden u dokumentu o primirju (u novembru 1918.) kao tip koji mora da se ustupi pobednicima u potpunosti.
U Nemačkoj se proizvodio u tri fabrike pa je po njima i dobijao sufikse radi lakšeg prepoznavanja:
Fokker - Fok. D.VII
Albatros - Fok. D.VII (Alb)
Ostdeutsche Albatros Werke- Fok.D.VII (OAW)


EDUARD je pre koju godinu najavio sasvim novu maketu Fokera D.VII u razmeri 1/72. Nakon nekoliko odlaganja, maketa je doživela veoma lepu najavu u pakovanju koje se delilo na press konferenciji ove firme u toku sajma u Nirnbergu 1.februara 2019. U ovom pakovanju se nalaze četiri rama koja na sebi još uvek imaju tragove ulja od alata, sastavnica A4 formata i „naslovnica“ A5 formata. I to je sve. Nema dekala, maski, eceraja... to sve dolazi u maju mesecu sa ProfiPACK kutijom u kojoj će biti pet odličnih i vrlo inetersantnih šema bojenja ovog poznatog lovca.

Dakle, predamnom je klot plastika sa izuzetno izlivenim delovima, čak i onim najsitnijim a koji su zaista sitni u 1/72 razmeri. Nakon otvaranja kesice u kojoj su bili delovi, ugledao sam četiri polutke trupa i u momentu sam pomislio da su tu delovi za dve makete. Pogrešio sam, naravno. U pitanju su delovi koji predstavljaju različite trupove sa svim karakterističnim detaljima koji su bili na avionima koji su se proizvodili u Fokeru i u OAW-u. Obzirom da su krila i repni delovi (vertikalni i horizontalni stabilizatori i kormila dubine i pravca) bili isti, na trupovima tj. na njihovom motorskom delu su bile karakteristične razlike koje su (sudeći po dostupnim crtežima i fotografijama) vrlo vreno prenete i na maketu. Ono što me je takođe pomalo zbunilo u početku je prisustvo velikog broja, na prvi pogled, istih delova. I tu sam pogrešio, ponovo. Ne radi se o duplikatima nego o delovima koji se razlikuju po detaljima te maketaru daju mogućnost da urade zaista vernu maketu određenog aviona. Ti prisutni „duplikati“ su:
-šest pari različitih točkova
-osam različitih elisa
-dva  različita motora
-devet različitih maski motora
-četiri para različitih mitraljeza
-četiri različite daske/osovine točkova
Sigurno sam nešto propustio ali o tome drugom prilikom.
Svi delovi su izliveni vrlo precizno bez vidljivih ostataka livenja, biću slobodan da kažem i da nisam primetio bilo šta da je predimenzionisano (što je vrlo često u ovoj razmeri dvokrilaca sa upornicama). Na krilima je platno vrlo uverljivo zategnuto preko rebara a na polutkama trupa se odlično prelama svetlo preko vertikalnih rebara konstrukcije trupa.
Na kraju ovog kratkog prikaza mogu mirne duše da konstatujem da je u pitanju jedna veoma uspela maketa koja će sigurno doneti mnogo maketarske radosti i zadovoljstva svakome ko je bude uradio. Kod mene će definitivno biti na posebnom delu police.
Zahvaljujem se gospodi iz EDUARDA koji su mi poslali ovu maketu na moju veliku radost.
Takođe, zahvaljujem se i gospodinu Dušanu Lekiću na ljubaznosti da mi je donese iz dalekog Nirnberga.
Živeli gospodo.