Sturmbock

FW-190A-8/R2
EDUARD, 1/48, WEEKEND edition (#84114)
ZOOM (FE1200) & SPACE (3DL48027)
Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić


„Približiš se maksimalno i kada vidiš beonjače strelca, otvoriš vatru iz svega što Sturmbock ima!“ bio je savet starijih Experten asova mlađim kolegama sa kojima su leteli u presretačkim eskadrilama posebno namenjenim za borbu sa američkim bombarderskim formacijama koje su malo po malo lomile kičmu nemačkoj ratnoj industriji. Sturmbock je bio posebno dorađena podvarijanta čuvenog Fokevulfa 190A-8 koja je bila dodatno oklopljena i snažnije naoružana od standardnih A-8 verzija koje su trpele prilične gubitke prilikom presretanja zbog vrlo posvećenih strelaca koji su svojim Brovinzima štitili sebe i svoje kolege u bombarderskim formacijama. Naravno, taj dodatni oklop na Sturmbocku zbog svoje težine je imao i jednu manjkavost a to je loš uticaj na manevarske osobine ovog izuzetnog lovca pa su Experten asovi na kraju svojim mlađim kolegama još dodavali: „...i čim ispališ što imaš u naletu, strmoglavi se najvećom brzinom i nazad kući, izbegavaj borbu sa Indijancima!“ aludirajući na američke lovce iz pratnje...
Nakon izbacivanja ProfiPACK kutije (kombinacija novih i starih ramova iz 2019) u kojoj su bili delovi za Sturmbock, Eduard je nedavno lansirao i reizdanje WEEKEND edition kutije (#84114) sa klot plastikom za maketu ovog Fokevulfovog razbijača. Vikend kutije su namenski osmišljene za maketare koje interesuje samo plastika, koja je ista kao u ProfiPACK kutijama, ali bez drugih dodataka. Temu Sturmbocka je Eduard vrlo ozbiljno obradio i to se vidi po novim delovima trupa i krila. Polutke trupa su sasvim nove i do detalja predstavljaju navedenu oklopljenu verziju A-8/R2. Oklopne ploče u predelu kabinskog prostora su vrlo uverljivo urađene sudeći po dostupnim fotografijama i ilustracijama. Takođe, krila su urađena posebno za ovu podvarijantu i u detaljima su identična onima na Sturmbocku a što se vidi po izbočinama na gornjaci krila (delovi B27 i B28 predstavljaju pristupne otvore jačim topovima Mk.108 od 30mm), novim otvorima za izbacivanje čaura na donjaci krila i panelnim linijama. Dakle, uz dva nova rama (L krila i T polutke trupa) u kutiji se nalaze i tri već poznata rama sa „generalnim“ delovima koji idu za pojedine verzije FW-190. Svi delovi su vrlo precizno izliveni sa odličnim detaljima bez ostataka livenja ( „mlad“ alat, nema šta). Ram sa prozirnim delovima je takođe poznat iz ranijih kutija i na njemu su potrebni klizni poklopci kabine (biramo ih u zavisnosti od konkretno izabranog aviona koji radimo), vetrobran i dodatne oklopne ploče (oklopno staklo za klizni poklopac kabine). Sve je kristalno prozirno i bez distorzije. Obzirom da sam imao veoma lepo iskustvo u radu na FW-190A-4 (drugačiji, kraći, trup u odnosu na A-8) očekujem i u ovom slučaju lepu maketarsku „relaks masažu“. Eduard je ubacio nov dizajn na svojim WEEKEND edition kutijama uvodeći mlađu generaciju ilustratora poput Piotra Forkasiewicza i Antonisa Karidisa koji su svojim ilustracijama osetno povećali kvalitet i vizuelnu uočljivost nekada neupadljivih vikend kutija. I na ovoj ilustraciji za Sturmbock, koja naprosto vrca od dinamike i prikazanih super detalja, Piotr Forkasewicz je vrlo verno dočarao momenat ulaska u formaciju Letećih tvrđava. Ilustracija naprosto oduzima dah! OK, sada kada se dah vratio, vratio bih se na set dekala koji je Eduard ponudio u ovoj kutiji. Set na malom papiru su servisni natpisi a na većem su oznake za četiri Sturmbocka i to one na kojima su leteli:
-Hptm. Wilhelm Moritz, CO IV (Sturm)/JG 3, Memmingen, Nemačka, Jul 1944
-WNr. 682181, Fw. Hubert Engst, 6(Sturm)/JG 300, Lobnitz, Nemačka, 1944
-WNr. 681343, Obgefr. Karl Kleeman, 7.(Sturm)/JG 4, Welzow, Nemačka, septembar 1944
-WNr. 739431, Ltn. Norbert Graziadei, 5.(Sturm)/JG 300, Lobnitz, Nemačka, oktobar 1944
Ova kutija sa Sturmbockom i naredne dve kutije koje ću predstaviti (FW-190D-9 #84102 i Bf-109G-10 Erla #84174) pripadaju seriji maketa lovaca iz odbrambenih gešvadera Luftwafe u periodu 1944-1945 koje je Eduard izbacio u WEEKEND kutijama u nazad par meseci. Ipak, uz njih je obavezno išla i „podrška“ u vidu eceraja i ostalih dodataka koji su posebno pakovani (ako se neko predomisli...) pa su uz ovu kutiju došli i ZOOM set (FE 1200) sa listom eceraja i nova linija eduard SPACE (3DL48027) sa listom eceraja (na kojima su vezovi za pilotsko sedište, kutija za mape i nožne komande pravca) i tehnološkom novotarijom 3D dekala za instrumentalnu tablu. Ovu novotariju sam već isprobao (drugi proizvođač je u pitanju) a trenutno postavljam na delove kabine i 3D dekale iz ovog SPACE seta. U poređenju sa klasičnim ecerajem ova nova stvar daje više 3D doživljaja i jednostavna je za primenu. Znam, neki maketari negoduju zbog ovih novotarija ali tehnološkom napretku koji nam pruža još jednu mogućnost jednostavno treba dati priliku. Sa druge strane, to sve je stvar maketarskog ukusa. Sa treće strane, postavljanje 3D dekala traži takođe određeni trud i umešnost pa ne stoji da je to „promućkaj i prospi“ sistem. Lično pozdravljam sve ove novotarije i radujem se novim maketama i njihovim prepacima jer nam pružaju mnogo veći izbor nego pre xy godina.
Zahvaljujem se Eduardu na ustupljenoj maketi i dodacima koji će sigurno biti rado viđeni na svako maketarskoj polici.
Dakujem Eduard!