„Michael Beetham Conservation Centre”

Autor: admin1

July 26th, 2017

1. Ulaz u hangar MBCC-a-w„Michael Beetham Conservation Centre”

Mesto: RAF Museum Cosford

Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

U sklopu RAF-ovog muzeja u  Kosfordu, pored ostalih vrlo zanimljivih stvari, nalazi se i „Michael Beetham Conservation Centre“ (u daljem tekstu MBCC)koji je dobio ime po jednom od najznamenitijih ljudi RAF-a u njegovoj istoriji. Michael Beetham je bio učesnik Drugog svetskog rata u bombarderskim posadama, nakon rata je nastavio vojnu karijeru da bi njen profesionalni zenit imao u toku Foklandskog rata kada je bio jedan od glavnih stratega i planera te operacije. Jedna druga, mnogo lepša, uloga je bila ta da je „spasio“ mnoge za otpis spremljene vazduhoplove te je na taj način uspeo da sačuva mnogo toga za naredne generacije. Takođe, jedan je od osnivača Centra za konzerviranje i reparaciju muzejskih eksponata…

U samom MBCC-u se obavljaju glavni radovi za RAF-ove muzeje kao i druge institucije koje imaju saradnju i potrebu za uslugama ovog centra. Jedna od glavnih zvezda ovog centra je i kompletna restauracija Do-17 koji je nakon nekoliko decenija izvađen sa dna mora kraj britanske obale. Prilikom  obilaska MBCC-a u dva navrata, imao sam priliku da vidim kako se odvijaju radovi na ovoj vrlo zahtevnoj i složenoj restauraciji kao i sve ostale projekte koji su bili u toku.

Setom fotografija ću pokušati da dočaram izgled i atmosferu u MBCC-u. Moram napomenuti da me je više od svega impresionirao odnos koji rukovodstvo ovog muzeja i samog centra ima prema podmlatku tj. prema volonterima a kasnije i ljudima koji direktno učestvuju u pripremi a potom i glavnim radovima na svim projektima. Bilo bi jako dobro da tako nešto zaživi i kod nas… Pročitajte više… »

Spitfire Mk.I

Autor: admin1

September 26th, 2016

spit1-1wSupermarine Spitfire Mk.I

Mesto: RAF Museum Cosford

Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

Supermarinov Spitfajer je nesumnjivo jedna od najuspelijih i najelegantnijih kreacija u istoriji vazduhoplovstva. Za ovaj avion, tokom opisivanja,  može mnogo puta da se upotrebi prefiks „naj“.

Za to je svakako najzaslužniji vođa konstruktorskog tima, Redžinald Džozef Mičel (Reginald Joseph Mitchell) ili kako su ga prijatelji zvali „RJ (Ar Džej)“ koji je imao odličnu i vrlo realnu viziju savremenog lovca, vrlo elegantnih linija sa svim onovremenskim tehničko-tehnološkim novitetima. Počevši od ručno izrađenog prototipa pod nazivom Type 300 (registracije K5054) koji je poleteo 5. marta 1936, pa sve do poslednjih verzija sa Grifon motorima, ovaj avion sa „bezbroj inkarnacija“  još uvek pleni svojom elegancijom i debelim dosijeom punim istorije. Pročitajte više… »

Kawasaki Ki-100-Ib

Autor: admin1

September 18th, 2016

100-1w Kawasaki Ki-100-Ib

Mesto: RAF Museum Cosford

Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

Ki-100 je nastao iz preke potrebe za presretanjem američkih visoko letećeih bombardera B-29 koji su nemilice pustošili japanske gradove i vojne instalacije. Nastao je ukrštanjem odličnog zvezdastog motora Micubiši Ha-112-II i modifikovanog trupa dokazanog agilnog lovca Ki-61-II. U operativnoj upotrebi se pokazao izvanrednim te su ga vazduhoplovni stručnjaci svrstali u pet najuspešnijih japanskih avio konstrukcija tog doba.

Jedini sačuvani primerak se danas nalazi u Kosfordu.

 

Pročitajte više… »

Sikorsky MH-53M Pave Low IV

Autor: admin1

August 5th, 2016

53-1wSikorsky MH-53M „Pave Low IV”

Mesto: RAF Museum Cosford

Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

„Jedan od sigurnih znakova da se  priprema „naredno oslobađanje” je i pomeranja skvadrona sa MH-53M na određenju lokaciju”…reči su jednog gospodina iz jedne vojno-obaveštajne ekipe. Drugim rečima, kada Ameri odluče nekoga ili nešto da „oslobađaju” u tu geografsku zonu među prvima idu ekipe kojima su MH-53M osnovno prevozno sredstvo. Ovi odlični helikopteri služe za CSAR (Combat Search And Rescue) i opremljeni su sa svim potrebnim uređajima koji su potrebni za ovu vrstu zadataka.

Zbog svoje konstrukcije i čvrstine, ovi helikopteri su bili omiljeni među letačima i korisnicima. Još uvek su u upotrebi. Pročitajte više… »

IA 58A Pucara

Autor: admin1

July 5th, 2016

p-1wFabrica Militar de Aviones (FMA)

IA 58A Pucara

Mesto: RAF Museum Cosford

Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

Prototip Pukare je poleteo 20.avgusta 1969. i u floti argentinskog RV-a (Fuerza Aérea Argentina) se zadržao sve do 1994.godine. Pukara je delo argentinskih inženjera i projektanata. A-515 je učestvovao u borbenim dejstvima tokom Foklandskog rata. Nakon zarobljavanja i potpisanog primirja, prebačen je u UK gde je neko vreme proveo u opitnom centru u Boscombe Down-u na opitovanju. Nakon završenih opitnih ciklusa ustupljen je RAF Museum-u u Kosfordu gde se i danas nalazi. Pukara A-515 je u letnom stanju. Pročitajte više… »

Hawker-Siddeley Kestrel FGA.1- FOTO

Autor: admin1

April 23rd, 2016

K1wHawker-Siddeley Kestrel FGA.1

Mesto: RAF Museum Cosford

Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

Preteča čuvenog britanskog aviona „Herijer”. Tokom 50′ godina prošlog veka kompanija „Hawker” je samostalno razvijala avion sa vertikalnim poletanjem i sletanjem pod nazivom „P.1127″. Zahvaljujući uspešnim rezultatima, oformljen je tripartitni skvadron (RAF, USAF, Luftwaffe) u kojem su dalje nastavljeni razvoj i ispitivanja. Jedan od tih razvojnih vazduhoplova „No.5″ je izložen u Kosfordu. Pročitajte više… »

Ki-46 „Hei” – FOTO

Autor: admin1

December 28th, 2015

46-1wMitsubishi Ki-46-III „Hei” (Dinah)

Mesto: RAF MUSEUM Cosford

Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

Jedan od, po dizajnu, najelegantnijih aviona svoga doba. Ovaj primerak je korišćen za aerofoto izviđanje i u toj ulozi je bio izuzetno uspešan koristeći svoju brzinu i dolet. Posade koje su letele u 46ici su bile izuzetno zadovoljne letnim karakteristikama i mogućnostima dok je za protivnike bio uglavnom neuhvatljiv.
„Hei“ je bio u sastavu 3.eskadrile (Chutai) 81. puka (Sentai). Pročitajte više… »

FW-190A-8 – FOTO

Autor: admin1

December 25th, 2015

War in the Air-FW-190A-8-wFocke-Wulf FW-190A-8

Mesto: RAF MUSEUM Cosford

Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

FW-190A-8 koji je izložen u postavci muzeja u Kosfordu je originalan primerak ovog aviona (nije replika) koji je zarobljen od strane Saveznika u Danskoj maja 1945. Pre dolaska u Kosford 2012. FW-190A-8 je bio izložen u londonskom Imperial War Museum. Pročitajte više… »

YOKOSUKA „Ohka”

Autor: admin1

September 25th, 2015

Y-1YOKOSUKA „Ohka”

Mesto: RAF MUSEUM Cosford

Foto: Miroslav D. Šljivić

 

Pročitajte više… »