PANZER ACES No.56

Autor: admin1

December 24th, 2017

panzer-aces-56-ingles-naslovnaPANZER ACES No.56

Izdavač: EuroModelismo

Jezik pisanja: engleski

Format: A4, 64 stranice

 

 

Novo izdanje specijalizovanog maketarskog časopisa za ljubitelje oklopa, PANZER ACES u novom broju 56 obrađuje čuvene sovjetske  samohotke SU. Šest obrađenih maketa (razni proizvođači i razmere) od strane šest maketara su:

 

Pročitajte više… »

PANZER ACES No.55

Autor: admin1

September 12th, 2017

panzer-aces-55-english-naslovnaPANZER ACES No.55

Izdavač: EuroModelismo

Jezik pisanja: engleski

Format: A4, 64 stranice

 

Novo izdanje specijalizovanog maketarskog časopisa za ljubitelje oklopa, PANZER ACES u novom broju 55 donosi teme o

WAFFENTRAGER KRUPP STEYR, E-25, MAUS-u, E-100… na već oproban i dokazan način proverena ekipa maketara (David, Jose Brito, Xavi, Michel)  nam korak po korak pokazuje rad na ovim maketama pri tome koristeći stare i nove tehnike (i sredstva). U posebnom delu Modelling Lessons se kao specijal prikazuje način rada na gusenicama… Pročitajte više… »

AMW SCALE Modelling – ROAD AND TRACK

Autor: admin1

August 24th, 2017

Scale Modelling Road & Track CoverKao specijal AIRFIX Model World-a posvećen maketama suvozemnih vozila, izašlo je izdanje SCALE Modelling-a ROAD and TRACK.

Na 100 stranica kroz 9 prikazanih projekata ovo posebno izdanje je posvećeno maketama motora, automobila i trkačkih bolida Formule 1 koje na svoj način obrađuju maketari koji su već objavljivali svoje radove na stranicama AMW-a a članci i radovi su prilagođeni svim maketarima bez obzira na nivo umešnosti u izradi maketa.

Svaki prilog je obogaćen setom fotografija pravog vozila, istorijskim prikazom, listom proizvođača maketa i dodatnih setova/delova kojima maketa može da se obogati.

Distiribuciju vrši Seymour zajedno sa Key Publishing-om.

WINGS OVER MESOPOTAMIA

Autor: admin1

July 30th, 2017

WOMWINGS OVER MESOPOTAMIA

Autori: Mark Lax, Mike O’Connor, Ray Vann

Izdavač: CROSS & COCKADE INTERNATIONAL  in assocation with THE AUSTRALIAN SOCIETY OF       WORLD WAR ONE AERO HISTORIANS

ISBN 978-0-9555734-8-4

Jezik pisanja: engleski

Mesopotamia, ogromno područje između drevnih reka Tigra i Eufrata, je oduvek bila jedna od glavnih raskrsnica sveta na kojoj su se sudarale razne velike i male sile. U toku prve dekade 20. veka na tom području su dominirale velike sile poput Velike Britanije i Turske sa sve većim uplivom nemačke carevine. Obzirom na sve veću industrijalizaciju pomenutih sila a posebno Velike Britanije i Nemačke, nalazišta nafte u tom području su postala dodatni razlog za angažovanje jedinica svih vidova tadašnjih oružanih sila. Nemačka je počela sa realizacijom izgradnje pruge Berlin-Bagdad dok se Velika Britanija oslonila na pomorske i rečne linije snabdevanja.

Iako je Mesopotamija po početku Prvog svetskog rata bila skrajnuta od glavnih bojišta, u njoj su se konstantno odvijala borbena dejstva manjeg opsega. Jednu od glavnih uloga u tim dejstvima je imala avijacija zaraćenih strana. U knjizi je na vrlo lep i dinamičan način opisana upotreba tih jedinica koje su u svojim sastavima koristili tipove vazduhoplova koji su se koristili i na glavnom frontu u Evropi.

Knjiga je bogato ilustrovana sa preko 450 kvalitetnih crno-belih fotografija od kojih se neke objavljuju po prvi put. Na 144 stranice, u kontinuitetu mogu se pratiti dešavanja i angažman tadašnjih 30, 63, 72 i 31. Skvadrona RFC-a kao i mnogih drugih jedinica. Posebno interesantno može da bude poglavlje u kojem se opisuje dejstvo rečnog sastava RFC-a na Tigru i Eufratu. Dobar deo knjige je posvećen i biografijama pripadnika RFC-a koji su učestvovali u dejstvima na tom području.

Za nas sa ovog područja čije jedinice u Velikom ratu nisu učestvovale na tom delu ratišta ova knjiga može da bude interesantna zbog toga jer može da se vidi ko je i kako branio tadašnju Mesopotamiu i prilaze Sueckom kanalu, zatim kako su tada velike sile reagovale. Ljubitelji avijacije iz tog vremena mogu da budu izuzetno zadovoljni ovakvom publikacijom jer dobijaju na uvid veliki set odličnih fotografija koje su izuzetno dobra referenca za maketarske projekte.

Zahvaljujemo se CCI za ustupljeni primerak knjige.

CCI Kalendar za 2018.

Autor: admin1

July 30th, 2017

kal-cci-18Kalendar CCI za 2018.

Cross & Cockade International već osamnaestu godinu za redom izdaje kalendar za svoje članove i sve one koji su zainteresovani za tematiku vazduhoplovstva u „Velikom ratu“. Kalendar je i za 2018. pripremljen na dvanaest stranica, za svaki mesec po jedna, na kojima su ilustracije eminentnih ilustratora čija je tema vazduhoplovstvo. Uz ovaj prilog, prilažemo spisak pod naslovom

The Artist and their Paintings na kojem se vide imena autora sa opisima ilustracija koje su za svaki mesec posebno.

Ono što je još vredno pomenuti je činjenica da sav prihod od prodaje ovog i prethodnih kalendara odlazi namenski za obnovu vazduhoplovnih objekata ili memorijala vezanih za Prvi svetski rat. Prihod od prodaje kalendara za 2018. ide za obnovu letelišta St-Omer u severnoj Francuskoj.

Više o svemu ovome može da se nađe na sajtu CCI

 

Opis-18-1

LETAČKE PRIČE

Autor: admin1

June 4th, 2017

LP1-800LETAČKE PRIČE

Autor: Suad Hamzić

Izdavač: Tango Six Publishing

ISBN 978-86-80904-00-9

Jezik pisanja: srpski

LETAČKE PRIČE Suada Hamzića, u izdanju Tango Six Publishing-a, predstavljaju pravo osveženje i duhovnu hranu za mnoge ljubitelje vazduhoplovstva. Do sada smo svoju „žeđ“ za opisanim letačkim iskustvom iz prve ruke gasili uglavnom sa stranim autorima i izdanjima („Samuraj“ Saburo Sakaija ili „Veliki cirkus“ velikog francuskog asa Klostermana…) a od domaćih tu su bile knjige „Plamen nad Beogradom“ Božidara Kostića i od pre neku godinu takođe sjajni memoari „Priča jednog borbenog pilota“ Roberta Della Kročea. Sa ovom poslednjom navedenom čak može da se napravi lagana spona sa knjigom koju ovde opisujem jer predstavlja memoarske priče takođe odličnog pilota lovca na MiG-u 21 koji je svoju karijeru započinjao upravo u godinama kada je pukovnik Suad Hamzić, pilot-lovac-izviđač, svoju privodio kraju.

Knjiga LETAČKE PRIČE nam daje na uvid kompletnu letačku karijeru jednog  pilota od početka školovanja u 1.klasi mostarske vazduhoplovne gimnazije preko školovanja u VVA, dobijanja zvanja pilota lovca-bombardera na F-84G, preobuke na izviđača F-86D a potom i na MiG-21f-13 supersonika  pa do poslednjih trenažnih letova tada već višeg oficira na visokim operativnim dužnostima obaveštajne struke… Pročitajte više… »

Russia’s Air-launched Weapons

Autor: admin1

June 1st, 2017

Raw1Russia’s Air-launched Weapons

Russian-made Aircraft Ordnance Today

Autor: Piotr Butowski

Izdavač: HARPIA Publishing

ISBN 978-0-9973092-1-8

Jezik pisanja: engleski

HARPIA Publishing i Piotr Butowski su, nakon odličnih knjiga Russia’s Warplanes Vol.1 i Vol.2, nastavili niz sa novom publikacijom u kojoj je predstavljen kompletan asortiman podvesa  koji se koristi i koji će se koristiti u skorije vreme na vazduhoplovnim platformama koje su opisane u navedenim izdanjima. Ovim izdanjima čitalac dobija čitav niz informacija kojima se kompletira uvid u spektar proizvoda vazduhoplovne industrije Ruske Federacije i u njene VKS tj. u njen borbeni deo. Kao i sva izdanja do sada i ovo je dobro opremljeno i snabdeveno sa odličnim fotografijama, skicama i tabelama te smo sigurni da će biti omiljen izvor svima koje intersuje ova tematika.

Knjiga na svoje 92 strane ima osam poglavlja koja su podeljena na sledeći način: Pročitajte više… »

PANZER ACES No.54

Autor: admin1

May 24th, 2017

pa54-1PANZER ACES No.54

Izdavač: EuroModelismo

Jezik pisanja: engleski

Format: A4, 64 stranice

Maketarski magazin specijalizovan za ljubitelje savremenih „zemaljskih” stvari (od oklopa do kamiona i svih ostalih kopnenih, kotrljajućih, sredstava) u novom broju donosi niz odličnih priloga koje su spremili osvedočeni zaljubljenici i veliki majstori ovog dela maketarstva kao što su:

-Fabrizio (Luchs A2, 1/35)

-Pablo Raggi (MTVR, Trumpeter, 1/35)

-Carlos Blanco (Panzerhaubitze 2000, MENG, 1/35)

-Jean-Jacques Labrot (YV-75o, Bronco Models, 1/35)

-Domingo Hernandez (9A52-2 Smerch, Meng, 1/35)

-Michel Peres Blasco – Modelling Lessons „Painting Exhausts

Svi prilozi su urađeni u maniru „korak po korak” pa su vrlo prijemčivi svim maketarima bez obzira na nivo usvojenih veština.

Časopis toplo preporučujemo svim ljubiteljima savremenog oklopa.

 

 

 

LANDSCAPES OF WAR – THE GREATEST GUIDE – DIORAMAS VOL.III

Autor: admin1

May 15th, 2017

PORTADA_Lands3.inddLANDSCAPES OF WAR – THE GREATEST GUIDE – DIORAMAS VOL.III

Autor: grupa autora

Izdavač: AccionPress

ISBN 978-84-95464-93-4

Jezik pisanja: engleski

 

Španska izdavačka kuća Accion Press je već duže vreme u čvrstoj i stabilnoj orbiti na maketarskom nebu zahvaljujući kvalitetnim publikacijama koje nam priprema njihov tim. Do sada su obradili mnogo maketarskih tema a najsvežija publikacija je LANDSCAPES OF WAR – THE GREATEST GUIDE – DIORAMAS VOL.III

U ovoj publikaciji glavna tema su diorame na temu Drugog svetskog rata u ruralnoj Evropi (zapadni deo). Internacionalna maketarska ekipa je uspela da na vrlo pitak način predstavi mnoge tehnike i materijale koji se koriste prilikom izrade diorama a sve to je propraćeno sa izuzetno dobrim setovima kvalitetnih fotografija… Pročitajte više… »

Rečna flotila 1915-2015

Autor: admin1

May 14th, 2017

1.RF Monografija-naslovna800Rečna flotila 1915-2015

Autori: Boško Antić i Dragan Spasojević

Izdavač: Medija centar ODBRANA

ISBN 978-86-335-0506-2

Jezik pisanja: srpski

Monografija „Rečna flotila 1915-2015“ predstavlja pravi biser koji je sinuo velikim sjajem osvetlivši mnoge delove prohujalih vremena i istorijskih događaja koji su se zbivali na ovim prostorima a vezani su za naše pretke koji su vojevali u ratu i čuvali mir na rekama u poratnim periodima. Ova odlična knjiga enciklopedijskog formata hronološki obrađuje organizaciju plovnih jedinica i sastava od slavnih Šajkaša preko Rečne flotile Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, partizanskih dejstava na rekama, formiranja RRF-a u posleratnoj Jugoslaviji pa do današnjih dana. Pročitajte više… »