Yugoslav Army tents 1950-1990, MD, 1/48

Autor: admin1

April 13th, 2015

JNA – Yugoslav Army tents 1950-1990, Medico’s D-tails, 1/48

Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

RS-1

 

 

m1Ko god da je imao iskustva služeći vojni rok u bilo kojoj armiji na svetu ili svoje slobodno vreme provodio u prirodi zna koliko je važno imati dobru obuću i šatorsko krilo! Takođe, svaki maketar koji je u svojoj maketarskoj karijeri pokušao da napravi dioramu zna koliko je morao da se „muči“ dok ne bi napravio dovoljno dobar šator koji bi mogao da stoji pored neke odlične makete. Pojavom Medico’s D-tails-a, domaće manufakture našeg poznatog maketara sa nadimkom Medico i tim mukama je došao kraj.
U svojoj sve boljoj ponudi (po pitanju broja artikala) Medico’s D-tails nam nudi prilično kvalitetne replike šatorskih krila u razmerama 1/48 i 1/35. U ponudi se mogu naći vrlo kvalitetno urađena šatorska krila sa autentičnim šarama jugoslovenske vojske (JNA), te nemačke i italijanske vojske iz drugog svetskog rata.
Na kvalitetnom papiru je odštampana vrlo postojana boja sa autentičnim šarama koje nam omogućavaju izradu šatora-skloništa za jednu, dve ili više osoba u nekoj našoj diorami.
U zip pakovanju „JNA-Yugoslav Army tents 1950-1990“ koje smo imali prilike da „opitujemo“ nalazi se list na kojem je devet šatorskih krila u tri različite kamuflaže koje su korišćene od 1950. do 1990.godine i dalje. Pored lista sa šatorskim krilima u pakovanju je dato odlično uputstvo za sklapanje-izradu tj upotrebu šatorskih krila uz kratka ali efektna objašnjenja kako se po pravilu izrađuje šator-sklonište za jednog, četiri, šest ili osam ljudi tj šatorskih krila.
Kada maketar odluči koju verziju želi da uradi, dovoljno je da upotrebi lenjir i oštar skalpel, odgovarajuće lepilo, koji komad čačkalice i malo konca i da dobije vrlo autentičnu repliku šatora koja će biti bogat vizuelni dodatak našoj diorami.
U nadi da će ovakvih novotarija biti sve više toplo pozdravljamo izlazak na maketarsko polje Medico’s D-tails-a.

m2