Avia Bk.534, EDUARD, 1/72 ProfiPACK

Autor: admin1

October 9th, 2017

Avia Bk.534

EDUARD, 1/72, ProfiPACK

Tekst i fotografije: Miroslav D. Šljivić

 

Avia-1Nakon završetka Prvog svetskog rata i propasti Austrougarske carevine, u srcu Evrope, nastala je Čehoslovačka Republika čije su teritorije u spomenutoj carevini bile u grupi „naslednih zemalja“. Ta činjenica je uticala da se najveća ulaganja u industriju i tehnologiju za vreme K&K monarhije dese baš na toj teritoriji a što je opet imalo za rezultat i vrlo razvijenu tehničko-tehnološku bazu koja je izrodila i čuvenu vazduhoplovnu industriju pod imenom Avia. Jedan od zaštitnih znakova Avie u periodu pred Drugi svetski rat je bio vrlo uspeli dvokrilni lovac Avia B.534 koji je bio glavni „gonič“ čehoslovačkog i bugarskog vazduhoplovstva u kasnim 30-im godinama 20. veka. Iako pomalo skrajnut sa velike vazduhoplovne pozornice, ostao je upamćen kao poslednji dvokrilac koji je ostvario vazdušnu pobedu u Drugom svetskom ratu (za vreme ustanka u Slovačkoj 1944, kada je oboren mađarski transporter). Na njemu su bugarski lovci, u početku puni entuzijazma, bezuspešno pokušavali da dosegnu i presretnu američke Liberatore na svom putu ka rafinerijama Ploeštija, slovački piloti su ga upotrebljavali u borbama sa Sovjetima 1941/2… Kruna u razvoju ovog aviona, kojeg su neki zvali „češki Fjuri“, je bila verzija Bk.534 koji je imao odličan motor Hispano-Suiza 12Ycrs sa ugrađenim topom Oerlikon FFS-20.

Zbog svojih odličnih karakteristika, nakon okupacije od strane Nemaca, Avia Bk.534 se našla u nekoliko vazduhoplovnih lovačkih škola a kao poseban kuriozitet vezan za ovaj avion je njegovo opremanje kukom za zaustavljanje prilikom sletanja koja je bila predviđena za Bf-109T (mornarička verzija čuvenog lovca predviđenog za nemački nosač aviona „Graf Zeppelin“). Tri Avie Bk.534 su bile uključene u program testiranja zaustavne opreme u Erprobungsstelle u Travemundeu 1940/41.

EDUARD nas je obradovao svojim izdanjem makete ovog lovca u svojoj ProfiPACK kutiji u kojoj se pored ramova sa delovima nalazi i set maski na žutom kabuki papiru koji prilično olakšava farbanje, list fotoecovanih delova koji doprinose detaljisanju ove makete i tabla dekala za pet različitih aviona koji su leteli u čehoslovačkom, slovačkom i nemačkom vazduhoplovstvu.

Poklopac kutije krasi izuzetno uspela ilustracija jedne od pomenute tri Avie Bk.534 sa nemačkom civilnom registracijom koje su korišćene za testiranje pomenute opreme.  Na bokovima poklopca su dati kolorni profili za pet verzija označavanja.

U kutiji se nalaze tri rama sa delovima u sivoj boji plastike i jedan kružni ram sa prozirnim delovima za više verzija ovog aviona (standardno za EDUARD). Proizvođač je u sastavnici ponudio opciju sa otvorenom kabinom što svakako treba iskoristiti zbog lepih detalja koji se nalaze u kabini (plastika + eceraj). Svi delovi su lepo odliveni ali se na nekima pojavljuje vrlo malo ostataka od livenja što ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem niti da umanji uživanje u sklapanju ove simpatične makete.

Detalji na svim površinama su urađeni odlično a što podrazumeva vrlo verno reljefno prikazivanje i panelne linije u negativu sasvim odgovarajuće dubine i širine (koliko je to prihvatljivo za ovu razmeru).

Dobar primer je centralni deo gornjeg krila na kojem su sa obe strane prikazani izuzetno precizno i suptilno urađeni „riveti“. Odličan detalj signalnog pištolja na ramu kabine je takođe nešto što će zadovoljiti ljubitelje detaljisanja. Na delovima za pneumatike se jasno razaznaje natpis DUNLOP što je još jedan detalj koji je dobrodošao za isticanje (vrlo pažljivo, naravno).

Na listi sa fotoecovanim delovima (koji je standardno vrlo tanak) se nalaze delovi za nišansku spravu, instrument tablu, pedale komandi pravca, komplet pilotskih gurtni, zaštitna mreža uvodnika hladnjaka…

Već spomenuti list sa maskama za farbanje sadrži pored maski za točkove i poklopce kabine i vetrobrana i četiri vrlo bitne maske pomoću kojih ćemo dobiti oštre i precizne prelaze između dve maskirne boje na donjakama krila i na repnim krilima. Naime, specifično farbanje kod Čehoslovaka je bio prelaz gornje maskirne boje preko ivica i vrlo malo zahvatanje površina donjake pomenutih krila i upravljačkih površina. Ove maske će definitivno biti od velike pomoći za lakše i rasterećenije farbanje.

Sastavnica je vrlo precizna i informativna sa svojim odličnim crtežima, posebno predstavljenim „ožičavanjem“ (RIGGING DIAGRAM), tehničkim crtežima i označavanjem mesta tehničkih natpisa.

Oznake (dekali) su odličnog kvaliteta i date su na jednom listu. Pet već pomenutih šema označavanja se odnose na sledeće Avie Bk.534:

-c/n 592, Erprobungsstelle Travemunde, Travemunde, Nemačka, 1940/41

-c/n 524, Jagdfliegerschule 3 or 4, Nemačka, rane 1940-e

-Flugzeugfuhrerschule A/B 115, Wels, Nemačka, jun 1942

-4. Vazduhoplovni puk, Prag-Kbely, ČSR, mart 1939 i

-c/n 519 iz 13 eskadrile slovačkog vazduhoplovstva iz 1941.

Ova maketa je jedna u nizu interesantnih izvedbi ovog čehoslovačkog lovca a posebno interesantna je šema aparata koja je korišćena u Travemindeu. Za sve ljubitelje lagane egzotike ovo je prava poslastica.

Zahvaljujem se EDUARD-u na ustupljenoj maketi.